Στη σύσταση του πρώτου Παγκρήτιου Δικτύου Ελαιολάδου προχώρησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία λοιπόν με 9 ακόμη φορείς:
-το ΚΕΚ Τεχνικές σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,
-το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο / Παράρτημα Κρήτης,
-την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης,
-το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης
-το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου,
-την Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης,
-τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών ξενοδοχείων,
-τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και
-το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας.
Το Δίκτυο αυτό αντιπροσωπεύει την παραγωγή, μεταποίηση ήκαι εμπορία των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου, καθώς επίσης και τον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας στην Κρήτη.Το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου παρουσιάστηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από όλους τους φορείς που μετέχουν στην πρωτοβουλία.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νικήτας Δολαψάκης, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του Δικτύου τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων ελιάς και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κρητικού ελαιολάδου. Ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και συντονιστής του εγχειρήματος Μανώλης Φραγκάκης αναφέρθηκε στη μελέτη που θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη και στα σημαντικά αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν και διευκρίνισε οτι η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να βρει το ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Καμπιτάκης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή που ανακοινώθηκε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βρουν τα κρητικά προϊόντα «το δρόμο τους» προς τις αγορές και πρότεινε την ενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Γιώργος Ανδρεδάκης επισήμανε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες για την προώθηση του ελαιολάδου στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά και για το περιορισμό της χρήσης σπορέλαιων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Κρήτης. Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκνάκης επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιείται κρητικό ελαιόλαδο σε όλα τα ξενοδοχεία της Κρήτης και τόνισε ότι η προώθηση των κρητικών προϊόντων είναι μονόδρομος για την προώθηση του κρητικού τουρισμού. Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Ζώης Χάρος δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τα μέλη της Λέσχης να αναδειχθεί η σημασία του ελαιολάδου και να αυξηθεί η χρήση του ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουν όλοι οι φορείς στο χώρο του τουρισμού να διαφημίζουν το ελαιόλαδο ως ένα προϊόν μοναδικής αξίας.Οι παραπάνω φορείς, θα μπορούν επίσης να συνεπικουρούνται στην επίτευξη των σκοπών του δικτύου από Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα και Κέντρα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το Δίκτυο, έχει ως βασικό και κύριο στόχο του την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος. Επίσης οι βασικοί στόχοι του δικτύου εστιάζονται:
στην ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου
στην ανάδειξη της συνεισφοράς τους στο πρότυπο της Κρητικής Διατροφής
στην προώθηση της χρήσης του ελαιολάδου ως βασικού συστατικού στα κρητικά εστιατόρια / ταβέρνες και στα κάθε είδους τουριστικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Στο σημείο αυτό θα είναι καθοριστική η συνεισφορά και η υποστήριξη των φορέων που εμπλέκονται και σχετίζονται με τον κλάδο και τις υπηρεσίες του τουρισμού.