Σημαντικές επιτυχίες κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2010 το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι αστυνομικοί του τμήματος εξιχνίασαν 131 υποθέσεις σημαντικού κοινωνικού χαρακτήρα, συνέλαβαν 20 κατηγορουμένους, ενώ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 111 ατόμων. Μέσα από τη δημοσίευση στοιχείων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανά εξάμηνο, η Ελληνική Αστυνομία διευρύνει την απόφασή της για ανοιχτά δημόσια δεδομένα, ενώ ενισχύει τη λογοδοσία της απέναντι στον πολίτη.
Πιο αναλυτικά:
ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΑ
ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 15 4 1 8
ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΕΝΝΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ 2 1 3
ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ 28 6 2 14
ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ 44 3 36 ΑΠΑΤΗ 42 3 35
ΣΥΝΟΛΟ 131 17 3 111
Υπενθυμίζονται χαρακτηριστικές υποθέσεις που χειρίστηκαν το Α' εξάμηνο του 2010 οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, όπως:
-Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών που κατηγορήθηκαν για "Εγκληματική Οργάνωση-Απάτη κατ' επάγγελμα" και "Κατάχρηση δημοσίου χρήματος" ύστερα από καταγγελία που διαβιβάστηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το ΙΚΑ. Η οικονομική ζημιά που διαπιστωμένα έχει υποστεί ο Ασφαλιστικός Οργανισμός μέσα σε έναν χρόνο ανέρχεται στις 411.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
-Συνελήφθησαν τρία άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης μορφής δορυφορικής πειρατείας μέσω Ίντερνετ, κατηγορούμενα για παράβαση διατάξεων "περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ' επάγγελμα-περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ' εξακολούθηση- περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες". Από τη δράση τους το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι υπέστη οικονομική ζημιά που για τα έτη 2008 και 2009 ανέρχεται στα 31.520.000 ευρώ
-Σε αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων εντοπίστηκε και συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός, σε online διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
-Συνελήφθη 32χρονος που είχε αναρτήσει, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, άσεμνες φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και προφίλ με τα προσωπικά της στοιχεία.
-Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω Ίντερνετ. Ο κατηγορούμενος έστελνε συκοφαντικά δημοσιεύματα και μηνύματα μέσω διαδικτύου σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους σε Λυρικό Θέατρο στο Μιλάνο με σκοπό να τον πλήξει επαγγελματικά και να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Γενική Διεύθυνση του Λυρικού Θεάτρου, στο οποίο εργάζεται.
-Δικογραφία σχηματίστηκε, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε βάρος δύο πολιτών που παρενοχλούσαν σεξουαλικά μέσω τηλεφώνου δύο ανήλικες κοπέλες. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν έγκλειστοι σωφρονιστικού καταστήματος.
-Πολύ σημαντικό είναι το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην καταπολέμηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω Ίντερνετ.
Πρόσφατα, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 11 ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι έξι.
Επισημαίνεται τέλος, ότι από το 2007 έως και το 2010, στο πλαίσιο της πάταξης του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε στοχευμένες και οργανωμένες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 340 ατόμων. Επιπλέον τονίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προώθησε προς διερεύνηση στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 420 δικογραφίες, που αφορούσαν σε εγκλήματα που διαπράχθησαν στο διαδίκτυο, εκ των οποίων, από τις αρχές του έτους, διερευνήθηκαν ψηφιακά οι 338.