Δυτικοί φαρμακευτικοί όμιλοι χρησιμοποίησαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα προσφέροντας ως αντάλλαγμα σημαντικά ποσά στο κομμουνιστικό καθεστώς της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αποκαλύπτει γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι δοκιμές φαρμάκων, οι οποίες διήρκεσαν από το 1985 έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, αφορούν περισσότερους από 2.000 ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφαν Χούγκε, παραγωγός εκπομπής στο δημόσιο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο MDR. Πολλές δυτικές εταιρείες δοκίμασαν τα σκευάσματα τους στην πρώην ανατολική Γερμανία, μεταξύ των οποίων η ελβετική Ciba Geigy, η οποία προχώρησε σε κλινικές δοκιμές ενός αντικαταθλιπτικού, του Brofaromin, στην περιοχή του Πλάουεν, στην Σαξονία, σύμφωνα με το MDR.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο MDR ότι η μητέρα του που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη δεν γινόταν δεκτή σε νοσοκομείο του Πλάουεν έως ότου δεχόταν ως αντάλλαγμα να μετάσχει σε μια "μελέτη" το 1989.
Μετά τη χορήγηση του αντικαταθλιπτικού Brofaromin, η μητέρα του έχασε βάρος και έδειχνε να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μόνον όταν σταμάτησε τη θεραπεία με Brofaromin άρχισε να επανέρχεται. Σύμφωνα με το MDR, ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια στις χώρες της δύσης για την κυκλοφορία στην αγορά του φαρμάκου αυτού.
Το MDR παρουσίασε επίσης πανομοιότυπα έγγραφα που κατηγορούν την Ciba-Geigy. Η εταιρεία αυτή, η οποία ανήκει σήμερα στη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία Novartis, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Σε αντάλλαγμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατέβαλαν σημαντικά ποσά στην KoKo (Kommerziellen Koordinierung), θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου της ανατολικής Γερμανίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο στηρίζει το ρεπορτάζ του σε μαρτυρίες και τα αρχεία της Στάζι, της ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας.
Ορισμένοι ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκαν τα φάρμακα αυτά τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στη Δύση, υπέφεραν από σοβαρές παρενέργειες και ορισμένοι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το MDR.