Όλη η ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
«Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού»Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται να ρυθμίσει θέματα του Υπουργείου, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, του δικαίου και της αποτελεσματικότητας.
Είναι ένα ρυθμιστικό νομοσχέδιο για την τακτοποίηση έκτακτων καταστάσεων που εκκρεμούσαν και αντιμετωπίζει σειρά θεμάτων, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ΕΡΤ, μέχρι τα ολυμπιακά ακίνητα και τον τουρισμό.
Αφενός, αποτελεί ένα νομοσχέδιο που σημείο – σημείο, βήμα – βήμα καταργεί πρακτικές αλόγιστης σπατάλης σε ολόκληρο το φάσμα της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.
Αφετέρου, εισάγει νέες πρακτικές στην διαχείριση των οικονομικών πόρων που προορίζονται για αυτόν τον τομέα και καθιερώνει καινοτομίες στην άσκηση της πολιτικής για τον τουρισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τακτοποιείται, αρχικά, πλήθος εκκρεμοτήτων στο χώρο του αθλητισμού, όπως αυτή των διοριστέων διακριθέντων αθλητών.
Με αυτήν τη ρύθμιση, δεν υποχρεούται ο εκάστοτε αθλητής που διακρίνεται σε αθλητικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας και αποτελεί διαφήμιση και εκπρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό να διακόψει την αθλητική του δραστηριότητα, προκειμένου να απολάβει τα οφέλη που του ανταποδίδει η Πολιτεία μας.
Επιπλέον, καταβάλλονται στους δικαιούχους, οι οφειλές του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ παρατείνεται μέχρι τη λήξη του έτους, η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στην γενική γραμματεία Αθλητισμού που είχαν αποσπαστεί από τον ΟΠΑΠ προ δεκαετίας.
Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς ως ένα τρανταχτό παράδειγμα εργασιακής ομηρίας, καθώς χρόνια τώρα εργάζονται με συμβάσεις μίας ημέρας, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα 8 περίπου μηνών. Αυτό αποτελεί τριτοκοσμικό φαινόμενο το οποίο ο Υπουργός και η Κυβέρνησή μας οφείλει να επιλύσει άμεσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το σχέδιο νόμου, επιπλέον, προωθούνται λύσεις για πολλά ακίνητα του Δημοσίου που παρέμεναν αναξιοποίητα.
Τα περισσότερα, δε, εξ αυτών με κάποιες μελέτες που για χρόνια παρέμεναν σε κάποια γραφεία ή πολλές φορές ακόμη στη φαντασία υψηλά ιστάμενων δημόσιων λειτουργών.
Έτσι, τα κτίρια αυτά αργοσβήνανε, δαπανώντας πολλές φορές πολύτιμα ποσά από τα δημόσια ταμεία για τη συντήρησή τους.
Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται η επέκταση της χρήσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, το οποίο σημειωτέον προοριζόταν να στεγάσει το μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού, για την στέγαση μουσείου, γραφείων, υπηρεσιών διοίκησης και πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής.
Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση των εμπορικών χρήσεων της ολυμπιακής εγκατάστασης κανό - καγιάκ και στον περιβάλλοντά χώρο της, ενώ μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των ολυμπιακών ακινήτων.
Ακινήτων που συνιστούν μέρος του δημόσιου πλούτου και τα οποία ξεκίνησαν για συγκεκριμένη χρήση βραχυπρόθεσμα και οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ωστόσο, με αυτό το σχέδιο νόμου όπως προείπα διορθώνονται και πολλά «κακώς κείμενα», τα οποία προκαλούσαν τόσο την αντίδραση της κοινής γνώμης όσο και πολλών από εμάς εντός του Κοινοβουλίου.
Αναφέρομαι κυρίως στην ΕΡΤ, για την οποία τόσο εγώ όσο και πολλοί συνάδελφοι είχαμε αντιδράσει σφοδρά για την κατάσταση που επικρατούσε με τις αμοιβές ορισμένων στελεχών και δημοσιογράφων, αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της.
Έτσι, πλέον, ορίζεται το διακριτό των ρόλων διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου στην ΕΡΤ, όπως και σε κάθε άλλη σοβαρή εταιρία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακάτω θα ήθελα να παραθέσω κάποια στοιχεία προς απάντηση των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όποιος «έριξε μια ματιά» στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το 2010 και τον συνέκρινε με αυτόν του 2009 έμεινε πραγματικά με το στόμα ανοιχτό με την σπατάλη και την αλόγιστη δαπάνη των προηγούμενων χρόνων.
Παραθέτω…
Πρώτον, το 2009 για 2 εντεταλμένους συμβούλους δόθηκαν 29.300.000 ευρώ.
Δεύτερον, τον Ιούλιο του 2009 υπήρχαν στην ΕΡΤ 12 ειδικοί σύμβουλοι για τους οποίους δόθηκαν 83.625,000 ευρώ ως αμοιβές, ενώ τον Ιούλιο του 2010 δόθηκαν 7.964 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών από 2 ειδικούς συμβούλους.
Τρίτον, σαράντα δυο εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έπαιρναν το 2009 πάνω 5.856 ευρώ τον μήνα ενώ το 2010 κανένας εργαζόμενος δεν πληρώνεται πάνω από 5.856 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ πληρώνονται πλέον με 5.856,08 τον μήνα ενώ οι Διευθυντές με 3. 903,38 ευρώ τον μήνα.
Τέταρτον, για την EUROVISION θα χαλάσει 680.0000 ευρώ, ενώ το 2009 έδωσε πάνω από 1.311.173 ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, ωστόσο, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ξεκάθαρη την ένσταση μου, όσον αφορά την εξαίρεση του Διευθύνοντος Συμβούλου και των Γενικών Διευθυντών από το πλαφόν ανώτατων αμοιβών που ισχύουν στο ευρύτερο Δημόσιο.
Κυρίως, μάλιστα, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ αμείβονται με μέσο όρο τα 1.200 ευρώ.
Ο ορισμός των αμοιβών τους με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη», δεν με καλύπτει και θα ήθελα να ακούσω μια σαφή απάντηση για τα αίτια αυτής της απόφασης.
Και επιτρέψτε μου να προτρέξω και να επισημάνω ότι η απάντηση «με το πλαφόν που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι της αγοράς είναι “απρόθυμοι” να στελεχώσουν την ΕΡΤ…» δεν με καλύπτει!
Είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιη ότι υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, νέοι άνθρωποι με αράδες πτυχίων και εργασιακή εμπειρία εκεί έξω που θα έδιναν όλη τους την ψυχή, την όρεξη, την δημιουργικότητα και την επινοητικότητα για την μισή αμοιβή από αυτήν που προβλέπει το ανώτατο πλαφόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπροσθέτως, θα έδιναν την φρεσκάδα τους και τα νιάτα τους σε μια, κατά κοινή ομολογία, «γερασμένη» δημόσια τηλεόραση.
Συνεπώς, αντιπροτείνω να ισχύσει το ανώτατο πλαφόν και για τους διευθυντές της ΕΡΤ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου για τη ρύθμιση που προβλέπει την αποζημίωση των τουριστών μέχρι ποσού 100 ευρώ, στην περίπτωση που απεργίες, ή φυσικές καταστροφές καταστήσουν αδύνατη την αναχώρησή τους από την Ελλάδα.
Χωρίς αμφιβολία, η ρύθμιση αυτή θα αλλάξει πιθανές κακές εντυπώσεις εκείνων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα ξεμένοντας από βενζίνη, λόγω του χάους στα λιμάνια που δημιούργησαν οι απεργίες, δίκαιες και μη, ενώ δίνει την εικόνα ενός κράτους υπεύθυνου και συνεπούς.
Ρύθμιση την οποία, σημειωτέον, είμαστε το πρώτο κράτος που την καθιερώνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ρυθμιστικό αυτό νομοσχέδιο επιφέρει λύσεις σε σειρά ζητημάτων που μας παρέδωσε η ΝΔ μετά την άτακτη φυγή της από την κυβέρνηση.
Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε περαιτέρω, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, όπως το πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα της διοίκησης στην ΕΡΤ.
Είναι ζωτικό ζήτημα για τη χώρα να διαφυλάξουμε τόσο τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, όσο και να σταματήσουμε επιτέλους να προκαλούμε τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται στην καθημερινότητά του