12.9.10

Guardian - Η Χαμένη Ατλαντίδα βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου ;


Παυλοπέτρι: H αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου !
Στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας πανάρχαιας πόλης που μπορεί να έδωσε το έναυσμα για τον μύθο της Ατλαντίδας, γράφει μεγάλη ανταπόκριση της Guardian. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Παυλοπέτρι κοντά στην Νεάπολη Λακωνίας.Η καταποντισμένη πόλη χρονολογείται από την εποχή των μυθικών ηρώων του Ομήρου. Η μεικτή ομάδα Ελλήνων και Βρετανών αρχαιολόγων αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά μιας πόλης με απίστευτο πλούτο και χλιδή.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. "Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού".
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ. Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.
Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σημειώνει η Guardian. Βρήκαν μια πόλη με κτήρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.
"Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.
Όπως γράφει η Guardian οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι. "Μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο πρώτων", δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Δημήτρης Σακελλαρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. promitheasblog.com