30.9.10

Η αποκατάσταση των καμένων της Πελοποννήσου στο μικροσκόπιο της WWF !!

Είναι ορατός ο κίνδυνος αλλαγών χρήσης γης σε ορισμένες περιοχές, κυρίως λόγω επέκτασης των γεωργικών καλλιεργειών εις βάρος των δασικών εκτάσεων.!!
Συνολικά 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης έκτασης, 235 πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, δεκάδες πιθανές καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και δασών στον Νομό Ηλείας επισκέφτηκαν στη διάρκεια του εξάμηνου οδοιπορικού που πραγματοποίησαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής κατέληξε στη δημιουργία μιας λεπτομερούς βάσης δεδομένων, η οποία οδήγησε στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση των καμένων περιοχών της Πελοποννήσου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η έρευνα της οργάνωσης, που έλαβε χώρα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, εστίασε κυρίως στις πιθανές αλλαγές στις χρήσεις γης, την παρουσία βόσκησης εντός των καμένων εκτάσεων, την πορεία εξέλιξης της βλάστησης με τις πυρκαγιές και τον κίνδυνο διάβρωσης. Κάθε πρωί, τα μέλη της WWF Ελλάς,
αφού είχε προκαθοριστεί η διαδρομή που θα ακολουθούσαν, ξεκινούσαν για να καλύψουν τα πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα, έχοντας μαζί τους ως απαραίτητο εργαλείο ένα πρωτόκολλο, όπου συμπλήρωναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαπίστωναν. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας λεπτομερούς βάσης δεδομένων, πλούσιας σε χωρική και περιβαλλοντική πληροφορία, καθώς και σε φωτογραφικό υλικό, η οποία βοήθησε σημαντικά στην εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την αποκατάσταση των περιοχών που επισκέφτηκαν.
Τα βασικότερα συμπεράσματα που εξάχθηκαν είναι:
- Είναι ορατός ο κίνδυνος αλλαγών χρήσης γης σε ορισμένες περιοχές, κυρίως λόγω επέκτασης των γεωργικών καλλιεργειών εις βάρος των δασικών εκτάσεων.
- Η αναβλάστηση είναι ικανοποιητική στις περισσότερες πληγείσες περιοχές.
Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές με επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές (τελευταία 10 – 20 χρόνια) ή σε περιοχές με ψυχρόβια κωνοφόρα (π.χ. έλατα).
- Προβλήματα υποβάθμισης της βλάστησης παρουσιάζονται σε ορεινές περιοχές (κυρίως Αρκαδία, Πάρνωνας), λόγω έντονης βόσκησης.
- Η Αιγιαλεία και ορισμένες περιοχές της Ηλείας αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα διάβρωσης.
Στόχος της οργάνωσης είναι να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά ώστε να είναι σε θέση να επισημάνει ποια πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα παρουσιάζουν πρόβλημα μεταπυρικής αποκατάστασης και σε ποιο βαθμό.tvxs.gr