5.10.10

Καταργούνται τα όρια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων !

H καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γλυκερία Σιούτη, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέων.
AIPONTAI οι περιορισμοί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων και αυξάνεται η ισχύς που είναι δυνατόν να εγκατασταθεί από μικρά υδροηλεκτρικά έργα, με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη. Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, αναθεωρείται προηγούμενη υπουργική απόφαση της 16ης Σεπτεμβρίου, με την οποία οριζόταν το μίγμα των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας που θα εγκατασταθεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έως το 2020. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο των συλλογικών φορέων των φωτοβολταϊκών έργων, όσο και του Συνδέσμου των Μικρών Υδροηλεκτρικών, η κ. Μπιρμπίλη αναθεώρησε προς τα επάνω τα όρια
που έθετε η προηγούμενη απόφασή της. Eτσι αυξάνεται η συμμετοχή των μικρών υδροηλεκτρικών, από 250 MW έως το 2014, που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, σε 300 MW. Eτσι, συνολικά τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνουν από 3.650 MW σε 3.700 MW. Τα φωτοβολταϊκά παραμένουν στα 1.500 MW αλλά «βγαίνουν» εκτός του ορίου αυτού οι εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν στις στέγες και τις προσόψεις των κτιρίων (ήταν 200 MW). Τα αιολικά παραμένουν στα 4.000 MW, τα ηλιοθερμικά 120 MW, η βιομάζα στα 200 MW. Τα μεγάλα έργα, που θα κατασκευαστούν με τη διαδικασία του fast track, παραμένουν εκτός των ορίων αυτών. Μία ακόμη αλλαγή, που επέρχεται με τη νεότερη απόφαση, είναι ότι καταργούνται τα όρια για την εγκατάσταση έργων γεωθερμίας (ήταν 20 MW).
Εν τω μεταξύ, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Eνωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γλυκερία Σιούτη, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες. Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ τονίστηκε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95% των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις. Η κ. Σιούτη ανέφερε στην εισήγησή της, αναφορικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, ότι είναι παράλογο να αξιώνει κανείς να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν κάποια από τα δέντρα, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν αναπτυχθεί.