«Διαρκή και ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών παραμέτρων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη προκαλεί η συνταγή του μνημονίου». Αυτό αναφέρει σε έρευνά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που στο πρωτοσέλιδό της απαριθμεί μια σειρά από τους δέκα κυριότερους λόγους για να μη ζει κάποιος στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Έλληνας είναι ο μόνος Ευρωπαίος που υφίσταται τόσο μεγάλη μείωση αποδοχών και φορτώθηκε με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ύψη βρίσκονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες τελικά οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις. Παράλληλα, είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση ενώ ακουμπάμε οροφή και στην ανεργία.
Ποιοι όμως είναι αυτοί οι δέκα λόγοι που απαριθμούνται και οδηγεί ήδη πολλούς νέους να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, οδηγώντας σε μια νέα εποχή μετανάστευσης πολλών Ελλήνων….
Πρώτον, ο ΦΠΑ. Ο συντελεστής του 23% είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, το πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά την αύξηση του φόρου στο 0,423 ευρώ ανά λίτρο, από εκεί που είχαμε από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, έχουμε πλέον το ακριβότερο.
Τρίτον, ο ειδικός φόρος στην βενζίνη. Φτάνει πλέον τα 0,681 ευρώ το λίτρο, που είναι η τρίτη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.
Τέταρτον, οι εισφορές των εργαζομένων. Φτάνουν στο 16% των απολαβών και είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέμπτον, η ανεργία. Τον Αύγουστο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάλπασε στο 12,2% που είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ωστόσο κοινή πεποίθηση είναι ότι το πραγματικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Έκτον, η ύφεση. Έφτασε στο 4,5% το τρίτο τρίμηνο του 2010, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έβδομον, ο πληθωρισμός. Τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε στο 5,2% και είναι ο υψηλότερος της Ευρωζώνης.
Όγδοον, το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Έφτασε στο 15,4% και το 126,6% του ΑΕΠ το 2009, που είναι και πάλι τα υψηλότερα σε σχέση με την ΕΕ.
Ένατον, οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Στα 10 ευρώ, τα έξι προέρχονται από έμμεσους φόρους, αναλογία που συνιστά ρεκόρ 20ετίας.
Δέκατον, οι μισθοί. Μόνο το 2010 υπήρξε μείωση κατά 8%, την ώρα που παρατηρούνται μικρέ η μεγαλύτερες αυξήσεις (αλλά αυξήσεις) σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη...