20.12.10

ΠΤΥΧΙΟ ; - "Πάρ' το Λίζα και καν' το κορνίζα"!!

Περίπου 45.000 νέοι σπουδάζουν σήµερα Φιλολογία, Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και Ιστορία.
Αλλοι περίπου 30.000 σπουδάζουν Θεολογία, Φυσική Αγωγή και Νηπιαγωγοί. Κι όµως. Ερευνες των γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστηµίων αποκαλύπτουν ότι µόνο ο ένας στους έξι από τους νέους πτυχιούχους των τµηµάτων Φιλολογίας και Ιστορίας απασχολείται σε σχετική µε το αντικείµενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το µεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι ή υποαπασχολούµενοι µέχρι και τρία χρόνια! Σύµφωνα µε τις ίδιες έρευνες, ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελµά τους έχει από καµία έως ελάχιστη σχέση µε τις σπουδές τους.
Τι έδειξε η έρευνα…
Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς (καθηγητές) σχετικά µε την αξιοποίηση του πτυχίου τους και τη σχέση της εργασίας που κάνουν µε την εκπαίδευση που πήραν, τα αποτελέσµατα ήταν αποκαλυπτικά. Ο ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος πάνω από 18 µήνες, οι µισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες µε την επιστήµη τους (υπάλληλοι και ταµίες σούπερ µάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστηµάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί taxi, γκαρσόνια και λοιπά τουριστικής φύσεως επαγγέλµατα κλπ.) και ο ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν (part time) σε δουλειές «σχετικές» (φροντιστήρια, ιδιαίτερα µαθήµατα).
Το 30% χωρίς δουλειά
Το 30% τωννέων αποφοίτων των Φυσικών και Mαθηµατικών τµηµάτων µένουν άνεργοι ή υποαπασχολούµενοι για περισσότερο από δυο χρόνια, ενώ ένα τµήµα της τάξης του 15% συνεχίζει µεταπτυχιακές σπουδές πιθανόν για να αποφύγει τον εφιάλτη της ανεργίας. Περίπου 5-6.000 εκτιµούνται οι άνεργοι πτυχιούχοι Θεολογίας ενώ άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται. Πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι άνεργοι ή υποαπασχολούµενοι και ετεροαπασχολούµενοι πτυχιούχοι γυµναστές.
Η κατάσταση το 2010 επιδεινώθηκε ενώ όλα δείχνουν ότι τα επόµενα χρόνια η σχολική εκπαίδευση κλείνει ακόµη περισσότερο την είσοδό της σε νέες προσλήψεις.
∆άσκαλοι - νηπιαγωγοί
Οι πολύ καλές επαγγελµατικές προοπτικές του επαγγέλµατος του δασκάλου (παρά τις χαµηλές αποδοχές που είναι περίπου το 50% του µέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) είχαν πριµοδοτήσει, τα τελευταία χρόνια, τόσο τη στροφή χιλιάδων υποψηφίων προς τα Παιδαγωγικά Τµήµατα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης όσο και τις βάσεις εισαγωγής τους. Από το 2002 µέχρι το 2009 όλα τα Παιδαγωγικά Τµήµατα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης δέχθηκαν υπερδιπλάσιο αριθµό πρώτων προτιµήσεων υποψηφίων ενώ τα Παιδαγωγικά Τµήµατα Αθήνας και Θεσσαλονίκης πήραν τα «σκήπτρα» στις πρώτες προτιµήσεις των υποψηφίων για όλα τα τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης κι έγιναν έτσι τα δηµοφιλέστερα τµήµατα. Το 2010 για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια τα τµήµατα δασκάλων χαµήλωσαν τη βάση εισαγωγής τους. Καθόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 ανακοινώθηκε η µείωση των προσλήψεων σε ποσοστό 50%.
ΤΑ ΝΕΑ