«Στις 17 Ιανουαρίου θα κλείσουμε με τα τρακτέρ τον Προμαχώνα» λένε στο protothema gr. αγρότες του νομού Σερρών, που δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντί τους, ένα χρόνο μετά το πολυήμερο μπλόκο τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που έληξε με την παρέμβαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ. Οι αγρότες - μέλη των έξι Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, θεωρούνται οι «μουτζαχεντίν» των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, περισσότεροι από 900 Σερραίοι αγρότες, πήραν την απόφαση να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα, αν και οι συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές της χώρας είχαν επιτρέψει με τα τρακτέρ στα σπίτια τους. «Δικαιωθήκαμε σε όλα όσα υποστηρίζαμε τότε, που επιμέναμε να συνεχιστεί ο αγώνας. Για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ας γίνει μάθημα σε όσους πρωτοστάτησαν τότε να σπάσουν τα μπλόκα» δήλωσε στο protothema gr. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βιασλτίας κ.Παύλος Αραμπατζής, που προειδοποιεί με «αποκλεισμό χωρίς ημερομηνία λήξης» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως υποστηρίζουν μέλη των έξι Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, από τα αιτήματα του 2010 προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ικανοποιήθηκε μονάχα ένα, αυτό της επιστροφής του ΦΠΑ από 7 έως 11%.
«Μιλάμε για εμπαιγμό. Μας κοροϊδεύουν και θέλουν να τους πούμε και ευχαριστώ. Αυτή τη φορά θα ανεβούμε στον Προμαχώνα και θα μας βρεί εκεί το Πάσχα» λέει από την πλευρά του ο κ.Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, συμπληρώνοντας πως ζητούν κυρίως την επίλυση θεσμικών αιτημάτων από την πλευρά του υπουργείου.
«Πιστεύουμε πως αυτή τη φορά ο υπουργός θα έρθει να μας συναντήσει και να βρούμε μια λύση, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πηγαίνει άλλο. Η θα σταθούν με ενδιαφέρον στα αιτήματα μας ή να το πάρουμε απόφαση και να μεταναστεύσουμε» λέει ο κ.Γιώργος Κασάπογλου, πρόεδρος του Αδέσμευτου Συλλόγου Αλιστρατης.
Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το μπλόκο του Προμαχώνα υπήρξε το «επίκεντρο» των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, που εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ... πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
Ο πολυήμερος αποκλεισμός των συνόρων οδήγησε σε διπλωματικά διαβήματα της Βουλγαρίας, που επικαλέστηκε οικονομική ζημιά, και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τον πρωθυπουργό κ.Μπόικο Μπορίσοφ να έρθει στον Προμαχώνα με ελικόπτερο και να συναντήσει επι τόπου τους Σερραίους αγρότες, δημιουργώντας δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση
«O κ.Μπορίσοφ έδειξε ενδιαφέρον. Του είπα πως σήμερα έχουμε εμείς προβλήματα, αλλά αύριο μπορεί να έχουν οι Βούλγαροι» λέει ο κ.Κασάπογλου, που συνομίλησε τετ α τετ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.
Την περασμένη Τετάρτη οι πρόεδροι των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του ν.Σερρών, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ.Γιάννη Μωυσιάδη, ζητώντας την υποστήριξη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτη Ψωμιάδη, στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν.
«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια χρυσή τομή, ώστε οι αγρότες να εκφράσουν τον αγώνα τους μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς όμως να υπάρξει ταλαιπωρία του κόσμου» δήλωσε ο κ.Μωυσιάδης.
Τα αιτήματα
=Να μπει τέλος στην καραντίνα του ν.Σερρών, λόγω ύπαρξης σκουληκιού στο έδαφος που εμποδίζει την καλλιέργεια αραβόσιτου. Η καραντίνα κοστίζει 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ τους Σερραίους αγρότες.
=Να δώσει απαντήσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα γίνει με το βαμβάκι και το πράσινο σκουλήκι και τις αποταμιεύσεις λόγω των καταστροφών, καθώς και για το σκουλίκι στο καπνό.
=Αγροτικό πετρέλαιο μόνο για αγρότες σε σταθερή τιμή, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο για το πότισμα των καλλιεργειών τους, όπως συμβαίνει σε χωρες του εξωτερικού.
=Να αποδοθεί το 50% των δικαιωμάτων που κόπηκαν από τους καπνοπαραγωγούς, τα οποία θα τους δινόταν με τη μορφή διαφόρων προγραμμάτων κλπ.
=Να μπορούν οι σύζυγοι των αγροτών, να γίνονται νέες αγρότισσες.
=Διεύρυνση ασθενειών που καλύπτει ο ΕΛΓΑ (περονόσπορος κλπ).