25.2.11

Ελλάδα του Μνημονίου - Οι "άθλιοι" της Θεσσαλονίκης !!

Είναι ανύπαντρη μητέρα, περίπου πενήντα ετών που έχασε τη δουλειά της. Πάσχει από κατάθλιψη και πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν περίμενε να τη συναντήσει στο κοινωνικό παντοπωλείο της Καλαμαριάς, στο οποίο καταφεύγει κάθε δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου να παραλάβει το δέμα με τα τρόφιμα που θα συμβάλλει στην επιβίωση των παιδιών της.
Αυτό είναι ένα από τα «πορτρέτα» των σημερινών απόρων της Θεσσαλονίκης, όπως το περιέγραψε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της εκλογικής του περιφέρειας αλλά και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται, όμως, με τη δραματική αύξηση των αστέγων, που πιέζει σοβαρά τους δήμους, πολύ περισσότερο τώρα που με τον «Καλλικράτη», έχουν και αυτοί πλέον την ευθύνη να ασκούν δράσεις στεγαστικής συνδρομής και φιλοξενίας;
Η αύξηση του φαινομένου της ένδειας είναι που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εκπονήσει μελέτες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας αστέγων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης, υπενθυμίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ως κύρια αποστολή του να γίνει φορέας δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και πληροφόρησης. «Το ίδιο Κέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει και να στηρίξει άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που είτε δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα είτε διέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κοινωνικού αποκλεισμού». Ειδικά μάλιστα για τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το ποιο θα είναι το κτήριο που το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνδράμει και θα μπορέσει να το αποκαταστήσει, ώστε να μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει ανθρώπους που είναι άστεγοι.