2.2.11

Αντωνία Μπούζα για τον τουρισμό - Κινηθήκαμε πρωτοπορειακά !!

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟY
Ο τομέας του τουρισμού ,που τολμώ να πω είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας της παραπαίουσας οικονομίας μας , παρουσιάζει συνεχώς πτωτική πορεία.
Αυτό οφείλεται βέβαια στην οικονομική κρίση , αλλά κυρίαρχα στην απουσία συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και αποστασιοποιημένα τα τεκταινόμενα, χωρίς να έχει πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες και εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές ,που θα δώσουν την αναγκαία ανάσα στις τουριστικές επιχειρήσεις και θα αναδείξουν την πρωτοτυπία και ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Χώρας μας μέσα στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδυσώπητη θα έλεγα ,τουριστική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΤ παρακολουθεί αμήχανα και χωρίς ίχνος σχεδιασμού και οράματος την καθίζηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος , εν μέσω σκανδάλων, προχειρότητας και γενικευμένης δυσπιστίας ως προς τον ρόλο του και χωρίς να έχει βρεί ακόμη το βηματισμό του.
Απομένουν για την Ελληνική περιφέρεια πλέον, μόνον οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί , που πρέπει εξ αιτίας των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουν να περισώσουν ότι είναι δυνατόν να περισωθεί αυτή τη στιγμή.
Ήδη το 2011 χάθηκε με ότι αρνητικό συνεπάγεται για την Πελοποννησιακή οικονομία, ελπίζω όμως με σωστό προγραμματισμό και με τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, να προωθηθεί σωστά ο προορισμός Πελοπόννησος για την επόμενη χρονιά και να ενισχυθεί με την υλοποίηση και άλλων σημαντικών και απαιτούμενων παρεμβάσεων στις δημόσιες υποδομές και στο περιβάλλον .Μια και αναφέρθηκαν οι υποδομές , θα ήθελα να τονίσω πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας , μπορεί να εξυπηρετήσει τουριστικά όλη την Πελοπόννησο , με την προϋπόθεση να επιταχυνθέί η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.
Μέχρι σήμερα το βαρύ φορτίο της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιφέρεια , το είχαν επιφορτιστεί κυρίαρχα οι Νομ.Αυτοδ.
Γνωρίζοντας πόσο πρωτοποριακά κινηθήκαμε στη Νομ.Μεσσηνίας από την οποία και προέρχομαι ,όπου πρώτοι εφαρμόσαμε το brand name ενός προορισμού ,το MESSINIA, αλλά και άλλες καινοτόμες και ιδιαίτερες δράσεις , πολλές από τις οποίες όπως έχω δει ,αναφέρονται και στο πρόγραμμα της Νέας Πελοποννήσου ,αντιλαμβάνομαι πως η Νέα Περιφερειακή Αρχή οφείλει να κινηθεί άμεσα και με σχεδιασμό προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε εξ αιτίας των Κυβερνητικών αστοχιών, αλλά και της άναρχης και βεβιασμένης μετάβασης στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω και δημόσια , πως αγωνιώ τόσο εγώ αλλά πιστεύω και οι πολίτες και ιδιαίτερα ο τουριστικός κόσμος, να δούμε το πώς θα ξεδιπλωθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Πελ/νήσου για την γενικότερη ανάπτυξη του Μοριά , με την εκκίνηση εκείνων των πρωτοβουλιών που σε διάστημα 3 μηνών όπως έχει ειπωθεί ,αν δεν κάνω λάθος, θα «αναγεννήσουν» εκ νέου τις τοπικές μας οικονομίες και θα βάλουν μπρος το τραίνο της ανάπτυξης.- παρεπιπτόντως ελπίζω και το κανονικό τραίνο να μη σβήσει για πάντα τις μηχανές και να βρεθεί λύση συμφέρουσα για τον τόπο-
Αναμένουμε επίσης να δούμε στην πράξη και το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έχετε εξαγγείλει και θα έχει ως πυρήνα την «Καθολική Προσέγγιση και την Ολοκληρωμένη διαχείριση» και το πώς αυτό θα ενισχύσει τον νέο προορισμό.Θα πρέπει να δείτε με ποιο τρόπο, θα ενεργοποιήσετε εκείνες τις δυνάμεις στην Πελοπόννησο που θα βοηθήσουν να κάνουμε το άλμα που τόσο χρειαζόμαστε.
Απαιτείται λοιπόν ένα ευέλικτο σχήμα, όπου θα συμμετέχουν ενεργά και με δυνατότητα υλοποίησης δράσεων , εκπρόσωποι των ιδιωτών που εμπλέκονται ενεργά στην υπόθεση τουρισμός .
Γραφειοκρατία και ανασταλτικές δημοσιοϋπαλληλικές αγκυλώσεις που βιώσαμε την περίοδο των Ν.Α. πρέπει να προβλεφθούν και να απαλειφθούν.
Ο τουρισμός απαιτεί όραμα, μεράκι, άμεση υλοποίηση αποφάσεων, καινοτόμες δράσεις και φυσικά σχεδιασμό και κατάρτιση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης.
Η Πελοπόννησος , είναι ένας σημαντικός τουρ. Προορισμός με πλούσιους φυσικούς και Πολιτιστικούς πόρους , αλλά και μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό Τουριστικής ανάπτυξης και η ενασχόληση με τον τουρισμό, τείνει να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων της
Πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού,πέραν των όσων ήδη μας ενισχύουν, όπως ο οικολογικός, ο χιονοδρομικός, ο εξειδικευμένος πολιτιστικός, ο γαστρονομικός ,ο ορειβατικός και ο αθλητικός διαφόρων τύπων, με τον κατάλληλο χειρισμό μπορούν να διευρύνουν τις επιλογές των τουριστών, δρώντας θετικά υπέρ της επιμήκυνσης της τουριστικής σαιζόν και φυσικά να ενισχύσουν το νέο προορισμό με το ΒRAND NAME ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ , που πρέπει άμεσα να προωθήσετε και με στρατηγική, ενιαία , δυναμικά και πρωτοποριακά να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πρωτοστατήσει ανάμεσα σε άλλους Μεσογειακούς προορισμούς.
Ανάμεσα στους πέντε Νομούς της Περιφέρειας υπάρχουν όμως στοιχεία χωροταξικής ανισότητας όσον αφορά στην Τουριστική ανάπτυξη, αλλά και αρκετές διαφορές, π.χ. ως προς την ποσότητα και την ποιότητα των ξενοδοχειακών υποδομών , με επακόλουθη την ανισομερή κατανομή των επισκεπτών και του παραγόμενου εισοδήματος στις διάφορες περιοχές της .
Μερικά ζητήματα χρήζουν επανεξέτασης , όπως η υποβάθμιση των Δ/νσεων Τουρισμού σε Tμήματα Τουρισμού μαζί με τις αρμοδιότητες του εμπορίου στις Περιφερειακές ενότητες και η έλλειψη Γεν.Δ/νσης στην έδρα της Περιφέρειας, που δημιουργούν επιπλέον δυσκινησία και προβλήματα .
Σε πρωτοβουλίες που αποδεδειγμένα θα κινούνται σε κατευθύνσεις ανάπτυξης και προόδου ,όλες οι δυνάμεις του τόπου πρέπει να έχουν κοινή πορεία ,διότι τη δημιουργική αντιπολίτευση την έχει ανάγκη ο τόπος μας και σε τέτοια ζητήματα, δεν χωρούν άσκοπες αντιπαραθέσεις.
Ελπίζω τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας να βοηθήσουν τα επόμενα βήματα της νέας περιφ.Αρχής, διότι ο χρόνος των λόγων πέρασε , μένει να δούμε στην πράξη την υλοποίησή τους.