3.3.11

Απογραφή πληθυσμού 2011: Θέλουν να δείξουν πιο "πολλοί"!

Ο πληθυσµός µιας περιοχής διαµορφώνει τον µισθό των δηµάρχων και τις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις !
Θέλουν να δείξουν ότι είναι πολλοί. Με επισκέψεις σε καφενεία, τηλεφωνήµατα και ανακοινώσεις στο Ιντερνετ τοπικές οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν συγχωριανούς και ετεροδηµότες να συµµετάσχουν στην απογραφή πληθυσµού του 2011. Αν φουσκώσουν τους αριθµούς τους, ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν µεγαλύτερες επιχορηγήσεις για την περιοχή τους.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι η απογραφή πληθυσµού - κατοικιών θα διενεργούνταν από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή κτιρίων. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτή του πληθυσµού θα διεξαχθεί τελικά µέσα στον Μάιο. Μέσα στις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να βγει η προκήρυξη για τους 45.000 απογραφείς (πολύ λιγότεροι από τους 160.000 του 2001) που θα πραγµατοποιήσουν τις εµπιστευτικές συνεντεύξεις. Μία δεκαετία πριν η απογραφή είχε ολοκληρωθεί σε ένα 24ωρο. Φέτος,για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόνπιο αξιόπιστα στοιχεία, θα διαρκέσει 15 ηµέρες. Ο προϋπολογισµός φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Ο Γεώργιος Στεφανής, πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάπλαση», δεν µπορεί να περιµένει. Εδώ και τρεις µήνες έχει καλέσει συντοπίτες του στο χωριό ∆ρακότρυπα Καρδίτσας να συµµετάσχουν στην απογραφή. Πέρα από µια ανακοίνωση στο Ιντερνετ σκέφτεται να στείλει και γράµµατα σε ετεροδηµότες ή να διοργανώσει µια πολιτιστική εκδήλωση για να τους δελεάσει. «Οι µόνιµοι κάτοικοι φτάνουν τους600. Θέλουµε όµως να µαζέψουµε πάνω από 1.000 άτοµα», λέει. «Αν δείξουµε ότι είµαστε πολλοί, θα εξασφαλίσουµε µεγαλύτερη χρηµατοδότηση µέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Σήµερα λαµβάνουµε τον χρόνο 40.000 ευρώ για κοινοτικά έργα». Πάνω από 600 κατοίκους επιδιώκει να συγκεντρώσει και ο Σύνδεσµος Λακώνων Γεωργιτσιάνων Αττικής.
«Από τα αποτελέσματα της απογραφής εξαρτώνταιη διατήρηση του Τοπικού Συµβουλίου Γεωργιτσίου ωςτριµελούς οργάνου και η χρηµατοδότηση του χωριού µας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους.
Ο πληθυσµός µιας περιοχής διαµορφώνει τον µισθό των δηµάρχων και τις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις. Σύµφωνα όµως µε τον υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο, θα είναι πολύ σπάνιο να έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα ποσοτικά µεγέθη των µεγάλων δήµων της χώρας σε σχέση µε το 2001.
Σε δήµους µε πληθυσµό άνω των 100.000 ο δήµαρχος λαµβάνει ισόποσες αποδοχές µε τον γενικό γραµµατέα υπουργείου (περίπου 6.000 ευρώ τον µήνα).
Ο Νίκος Καραβίτης, πρώην γενικός γραµµατέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είχε αντιµετωπίσει το 2001 αρκετές περιπτώσεις δήµων που προσπαθούσαν να αυξήσουν τα δηµογραφικά µεγέθη τους καλώντας ετεροδηµότεςνα απογραφούν ψευδώς στον τόπο καταγωγής τους. «Υπήρχε κόσµος σε καράβια που τσακώνονταν σε ποιο λιµάνι θα απογραφεί», λέει. Πώς διασταυρώνεται η αξιοπιστίατων λεγόµενων του απογραφοµένου; Σύµφωνα µε τον κ. Καραβίτη, βοηθά η σύγκριση απαντήσεων. Για παράδειγµα: ένας οδηγός τρόλεϊ δεν µπορεί να ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. ΤΑ ΝΕΑ