2.3.11

Πως να κατασκευάσετε ένα χαρταετό!

Η καθαρά Δευτέρα έρχεται και εκτός της λαγάνας και του χαλβά (γιαμ, γιαμ), καλό θα ήταν να τρέξουμε λίγο με τον δικό μας χαρταετό, όχι αγοραστό, δικό μας, να τον φτιάξουμε μόνη μας!
Εδώ έχουμε ότι θα χρειαστείτε για την κατασκευή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ
Τι θα χρειαστείς !
3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
χαρτόνι ή πολύ λεπτό νάιλον
γερό σπάγκο
λεπτό σύρμα
κολλητική ταινία
χρωματιστά χαρτιά κομμένα σε λωρίδες για την ουρά
Ξεκινάς κάνοντας στα άκρα από κάθε πηχάκι δύο μικρές εγκοπές.
Δένεις γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνεις περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.
Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνεις γερά το σύρμα, και το περνάς περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντάς το μια στροφή σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχεις κάνει την εγκοπή. Φρόντισε όπως θα γυρίζεις το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις ένα κανονικό εξάγωνο.
Ακούμπησε το σκελετό πάνω στο χαρτόνι ή το πλαστικό, και το κόψε γύρω – γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών. Σε αυτό το σημείο, μπορείς ν’ αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και να διακοσμήσεις την επιφάνεια του χαρτονιού όπως σου αρέσει, έτσι ώστε να έχεις ένα μοναδικό χαρταετό.
Κατόπιν ξαναβάλε τον σκελετό πάνω στο χαρτόνι ή το πλαστικό, γύρισε τα περιθώρια προς τα μέσα και κόλλησέ τα με κολλητική ταινία. Σε δυο άκρα στερέωσε σπάγκο, για να δέσεις στην μέση του την ουρά. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.
Την ουρά μπορείς να την κατασκευάσεις, από λωρίδες που θα έχεις κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά, τα οποία θα δέσεις στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που έδεσες την ουρά, δένεις τα ζύγια.
Εδώ πρέπει να προσέξεις λίγο παραπάνω. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που άφησες να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δέσε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα. Άσε να φυσήξει λίγο, πάρα φόρα με κόντρα τον αέρα και στείλε τον όσο πιο ψηλά μπορείς…
Αφού τα έμαθες όλα αυτά και τα έχεις κάνει στην εντέλεια, ήρθε η ώρα να τον σηκώσεις όλο υπερηφάνεια κι ενθουσιασμό, λες και πρόκειται να πιλοτάρεις Boeing. Προσπαθείς να τον σηκώσεις, προσπαθείς, τίποτα. Γιατί άραγε δε σου ...σηκώνεται;
Πρόβλημα 1: Ο αετός δεν πετάει, τρέμει ή κάνει μεγάλους κύκλους και πέφτει κάτω:
Πιθανές λύσεις:
Πρόσθεσε ουρά.
Κούνησε τα ζύγια για να αλλάξεις τη γωνία του αέρα.
Ο αέρας είναι πολύ δυνατός.
Πρόβλημα 2. Ο αετός κοντράρει καλά στον αέρα αλλά ανεβαίνει με δυσκολία:
Πιθανές λύσεις:
Κούνησε τα ζύγια ώστε να αλλάξεις τη γωνία του αέρα.
Αφαίρεσε ουρά.
Περίμενε να φυσήξει δυνατότερος αέρας.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ ότι:
Αποφεύγουμε να πετάμε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους γιατί μπορεί να "τρακάρει" σε καμιά κολώνα και να βγει BLR (Beyond Local Repair).
Δεν πετάμε χαρταετό κοντά σε δέντρα
Αποφεύγουμε τα ηλεκτροφόρα καλώδια ­ γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Φοράμε γάντια γιατί καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια. www.menslounge.gr