10.4.11

Σε πυρηνικό κλοιό η Ελλάδα !!

Παραδοσιακός θιασώτης της ατομικής ενέργειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βρήκε «κοινή γραμμή» για ένα ψήφισμα που θα απαιτεί το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων
Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν έξι διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος, συμφωνούν ωστόσο ότι όλα τα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να περάσουν από αυστηρά «στρες τεστς» μετά τα γεγονότα της Φουκουσίμα.
Τί γίνεται όμως στην Ελλάδα; Το απαρχαιωμένο Κοζλοντούι στη γειτονική Βουλγαρία προκαλεί εξίσου μεγάλη ανησυχία, όσο και τα σχέδια της Τουρκίας για πυρηνικά εργοστάσια σε σεισμογενείς περιοχές. Ο σεισμολόγος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης εξηγεί:
«Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή των Τούρκων να θέλουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μία σεισμογενή περιοχή. Ξέρετε, η περιοχή του Ακουγιού είναι το νοτιοδυτικό άκρο του ρήγματος της Ανατολίας. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από μας πόσο έχουν υποφέρει από καταστροφικούς σεισμούς που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτού του ρήγματος. Είναι το μεγαλύτερο ρήγμα που υπάρχει μετά το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και έχει μήκος περίπου χιλίων πεντακοσίων χιλιομέτρων».
Τούρκοι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πάντως ότι η περιοχή είναι λιγότερο επικίνδυνη από άλλες περιοχές, όπως το βόρειο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας.
Σταυρακάκης: Σταυρακάκης: "Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή των Τούρκων"«Αυτό για μένα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, διότι σε αυτές τις περιοχές η φύση μας επιφυλάσσει εκπλήξεις» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στηνDeutsche Welle. «Το 1995 η περιοχή του Κόμπε είχε χαρακτηριστεί και αυτή ως περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, αλλά είχαμε 2.500 νεκρούς με τεράστιες καταστροφές. Κι εμείς στη χώρα μας την περιοχή Κοζάνης-Γρεβενών την είχαμε χαρακτηρίσει ως περιοχή μέτριας σεισμικότητας, αλλά το 1995 είχαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό 6,6 Ρίχτερ».
Ποιός ελέγχει την Τουρκία;
Μπορεί η Ε.Ε. να παρέμβει στην Τουρκία, η οποία δεν είναι καν μέλος της; Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Κόριεν Βόρτμαν Κόολ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, λέει ότι υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης, αλλά δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια.
«Ζητούμε από την Κομισιόν και από τα κράτη-μέλη να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να εφαρμοστούν όλες οι προδιαγραφές ποιότητας σχετικά με την ασφάλεια και τη διαχείριση αποβλήτων και σε αυτά τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, όπως επίσης και στα υπό κατασκευή πυρηνικά εργοστάσια. Από την Κομισιόν μας λένε ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες» λέει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Για τον καθηγητή και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Τσουκαλά η καλύτερη λύση θα ήταν η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας:
«Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς οργανισμοί. Ας πούμε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την ώρα είναι συμβουλευτικό όργανο και μόνο με την πρόσκληση ενός κράτους μπορεί να παρέμβει. Εγώ νομίζω ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει υποχρεωτικός» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής..
«Το Μπέλενε είναι πολύ πιο ασφαλές από το Κοζλοντούι»
Η Ε.Ε. έχει ήδη διαθέσει εκατομμύρια ευρώ για την απενεργοποίηση απαρχαιωμένων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας. Αλλά την ίδια στιγμή κατασκευάζεται ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο με ρωσική τεχνολογία στο Μπέλενε της βόρειας Βουλγαρίας.
Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Βλάντιμιρ Ουρούτσεφ έχει διατελέσει αρχιμηχανικός στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλντούι. Εκτιμά ότι η νέα μονάδα του Μπέλενε θα είναι πολύ πιο ασφαλής από την παλαιότερη του Κοζλοντούι, η οποία όμως επίσης ήταν ασφαλής, όπως υποστηρίζει.
Τσουκαλάς: Τσουκαλάς: "Νομίζω ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει υποχρεωτικός"«Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος ανησυχεί, γιατί ακόμα και στη Βουλγαρία δεν είναι όλοι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας. Υπάρχουν θεωρητικοί κίνδυνοι όπως η ραδιενεργός ακτινοβολία, την οποία δεν μπορείς καν να αισθανθείς ή να μυρίσεις. Αλλά σας λέω ότι είναι μία ασφαλής τεχνολογία όταν η κατασκευή των αντιδραστήρων και η διαχείρισή τους είναι η ενδεδειγμένη. Έχω εργαστεί στο Κοζλοντούι επί 26 χρόνια και η ακτινοβολία που πήρα είναι ασήμαντη, αν τη συγκρίνουμε με την ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε λόγω συχνών αεροπορικών μετακινήσεων» λέει ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Καμία τεχνολογία δεν είναι απόλυτα ασφαλής και αυτό το βλέπουμε και στη Φουκουσίμα, αντιτείνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ιωάννης Τσουκαλάς:
«Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή έγινε, επειδή υπήρξε συνδρομή του μεγάλου σεισμού των 9 Ρίχτερ και ένα παλιρροιακό κύμα, ένα τσουνάμι, το οποίο υπερέβαινε τους λογαριασμούς τους, ήταν δηλαδή πάνω από 10 μέτρα, και αυτοί είχαν χτίσει τα τοιχία στα εξίμισι μέτρα, επειδή είπαν ότι τέτοιο κύμα πάνω από 10 μέτρα είχε να εμφανιστεί από το έτος 835. Για τη φύση, το 835 είναι χθες».
D W -Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο