24.4.11

Παγκόσμια εβδομάδα κατά των πειραμάτων στα ζώα

Δεκάδες εκατομμύρια πειραματόζωα παγκοσμίως, βασανίζονται και πεθαίνουν για τις τις έρευνες θεραπειών ανθρωπίνων ασθενειών και για την παραγωγή οικιακών προϊόντων και καλλυντικών.
Σύμφωνα με το σύλλογο «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), 12.000.000 ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα πειραμάτων κατά τη διάρκεια του 2008, μόνο στα ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια, με βάση στοιχεία στατιστικής μελέτης που δημοσιοποιήθηκε από την EΕ, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η κ. Μαρίζα Χριστοδούλου μέλος του ΠΟΦΥΖΩ δήλωσε ότι «H εβδομάδα από 17 έως 24 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Εβδομάδα για τα Ζώα» στα πειραματικά εργαστήρια, για να μας θυμίζει ότι ο πειραματισμός στα ζώα είναι κακή επιστήμη, κατάχρηση έρευνας και βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Σε κοινή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισημαίνουν ότι «τα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι άσκοπα και ανώφελα, όχι μόνο για λόγους ηθικής και ανθρωπιάς, αλλά και επιστημονικότητας, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο 5-25% των ουσιών που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους, καθιστώντας τις φαρμακευτικές δοκιμές σε ζώα αναξιόπιστες και επικίνδυνες».
Ακόμη, επισημαίνουν το γεγονός ότι όλο και περισότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον, πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «Δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα που είναι δοκιμασμένα πάνω σε ζώα. Έχουμε επιλογές. Υπάρχουν καλλυντικά και προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία τους «non tested on animals» κι αυτά πρέπει να προτιμούμε, ως μία βασική μορφή διαμαρτυρίας».
«Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ζωή τους έχει αξία από μόνη της. Δεν αποτελούν μέσα για τους σκοπούς του ανθρώπου. Τα πειράματα σε ζώα είναι απάνθρωπα και άτοπα, αφού ξεκινάνε από τον λανθασμένο συλλογισμό ότι τα ζώα μας ανήκουν», καταλήγουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.
Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στα πειράματα με ζώα, το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεύτερη και ακολουθούν: Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις. Αθήνα 9,84