11.4.11

Σε αδιέξοδο η αγορά φωτοβολταικών !

Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η αγορά των φωτοβολταϊκών με τις χιλιάδες αιτήσεις για εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών, τη στιγμή που οι δυνατότητες απορρόφησης του ηλεκτρικού δικτύου είναι περιορισμένες, αλλά και την τεράστια δαπάνη που συνεπάγεται για το σύστημα και τελικά για τους καταναλωτές η λειτουργία τους, αφού ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζει έλλειμμα κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προέλθει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το πρόβλημα δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους για τη σύνδεση στο σύστημα προκειμένου να ξεκαθαριστεί «η ήρα από το σιτάρι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο του νέου κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών όρων. Στο βάθος όμως, αυτό που όλοι φοβούνται είναι μήπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναγκαστεί να μειώσει τις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, όπως ήδη έχει κάνει η Ισπανία και άλλες χώρες... καθώς «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».
Για να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης ο ΣΕΦ προτείνει οι υποψήφιοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά να υποχρεωθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή όταν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης με το σύστημα και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Προτείνει μάλιστα η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά για αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, προκειμένου όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής να το πράξουν σε μία προθεσμία, π.χ. δύο μηνών. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία και δεν κατατεθεί η εγγυητική, τότε η αίτηση πρέπει να αρχειοθετείται και να μην εξετάζεται. Ταυτόχρονα, ζητά να περιοριστεί η ισχύς της προσφοράς σύνδεσης στους 6 μήνες από 4 χρόνια που προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.