30.4.11

«Η μαφία των σκουπιδιών» πίσω από εμπρησμό της RAM στην Καλαμάτα

Καταγγέλει ο Παν. Νίκας στο ΒΗΜΑ
Την ώρα που το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Αττική και έχει οδηγήσει σε ρήξη κυβέρνηση και κατοίκους περιοχών που προβλέπονται να γίνουν Χώροι Υγειονομικής Ταφής – με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Κερατέας – στην Καλαμάτα εγκαταστάθηκε πριν λίγο καιρό μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που περιλαμβάνει μεθόδους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. Η λειτουργία ωστόσο της μονάδας διεκόπη τις ημέρες του Πάσχα λόγω... δολιοφθοράς, καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».
Η εν λόγω μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων έχει εγκατασταθεί σε μια έκταση 31 στρεμμάτων, στην περιοχή Μαραθόλακκας, και από τις 14 Μαρτίου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της. Τα μηχανήματα- τεμαχιστής, διαχωριστής, δεματοποιητής και μονάδα κομποστοποίησης - επεξεργάζονται καθημερινά 140-150 τόνους απορριμμάτων. Από αυτά το 40% είναι οργανικό και κομποστοποιείται, ένα άλλο 40% είναι ανακυκλώσιμα υλικά και απομένει ως υπόλειμμα μόνο ένα 15%.
Και από το 15% ωστόσο που μένει ως υπόλειμμα, έχει βρεθεί ο τρόπος ώστε να αφαιρούνται και να στέλνονται προς αξιοποίηση τα υφάσματα, οπότε το τελικό υπόλειμμα θα είναι πλέον μικρότερο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της RΑΜ Εurope που έχει αναλάβει το έργο, Θεόδωρος Ρέντζος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το παραγόμενο κομπόστ έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μπορεί να διατίθεται για αποκατάσταση ΧΑΔΑ και λατομείων.
Τις ημέρες του Πάσχα η λειτουργία της μονάδας σταμάτησε να λειτουργεί λόγω εμπρησμού, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος βλέπει τη «μαφία» των σκουπιδιών» πίσω από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς μηχανήματα της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης. «Πίσω από αυτή την ενέργεια του εμπρησμού κρύβονται τεράστια συμφέροντα», δήλωσε στο «Βήμα» ο Παναγιώτης Νίκας. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο δήμος της πόλης μέχρι πρότινος έδινε 70 ευρώ ανά τόνο σε... σκουπιδοεργολάβους για να «εξαφανίζουν» τα απορρίμματα από τους δρόμους, ενώ τώρα με 69 ευρώ ανά τόνο γίνεται ανακύκλωση και ταυτόχρονα παράγεται κομπόστ για την αποκατάσταση της χωματερής στη Μαραθόλακκα.
«Στην Καλαμάτα έχουμε “ματώσει” με τα σκουπίδια. Κι όμως καταφέραμε τελικά να κλείσουμε τη χωματερή και να επεξεργαζόμαστε όλα τα σκουπίδια του δήμου.Δεν θα λυγίσουμε με τον εμπρησμό. Αν και εκτιμώ ότι υπάρχει πόλεμος συμφερόντων,εμείς θα συνεχίσουμε σε λίγες ημέρες κανονικά» λέει ο κ. Νίκας. Και προσθέτει: «Ηδη από την Τρίτη του Πάσχα λειτουργεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωσίμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και σταδιακά θα αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα μηχανήματα. Ως τότε θα μεταφέρουμε με φορτηγά τα απορρίμματα σε νόμιμες χωματερές». Το «πείραμα» αυτό, το οποίο έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. «Αν και μας βοήθησε το υπουργείο Εσωτερικών, δεν επαφιέμεθα στην κυβέρνηση. Ηδη έχουμε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει το τελικό έργο» επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Για το «πείραμα» της Καλαμάτας, συμπληρώνει η εφημερίδα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Λαυρεωτικής.
Πολύ πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, η ανακύκλωση όλων των υλικών φτάνει σήμερα το 17% όταν η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 50% ως το 2020, επισημαίνει το δημοσίευμα. Για τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά (χαρτί και οργανικά) οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει η κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 99/31/ΕΚ) είναι 25%, 50% και 65% ως τα έτη 2010, 2013 και 2020 αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, τον πρώτο στόχο τον χάσαμε και η επίτευξη του δεύτερου θα εξαρτηθεί από το σενάριο διαχείρισης που θα υιοθετηθεί. Ειδικά για τα απορρίμματα συσκευασίας, στελέχη του ΥΠΕΚΑ κρίνουν ότι η υποχρέωση για ανακύκλωση και ανάκτηση τουλάχιστον 60% ως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν θα εκπληρωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.