10.5.11

ΚΑΛΑΜΑΤΑ « Ο Καρκίνος μπορεί να νικηθεί » !

«O καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί με τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας».
Το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο αυτό μήνυμα, έστειλε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας , το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα από 6 έως 8 Μαΐου 2011, υπό τις οδηγίες του προέδρου του κ Βασίλη Γεωργούντζου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην απεικόνιση του μαστού με εξέχουσα την ψηφιακή τομοσύνθεση και τη μαγνητική μαστογραφία ( Alberto Bazzocchı).Ακόμη τη νέα ταξινόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων κατά BI-RADS.
Επίσης έγινε παρουσίαση της προόδου στους τομείς:
Της ελλάσωνος επεμβατικής τεχνολογίας στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Στη μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και άμεση αποκατάσταση.
Στις τεχνικές αποκατάστασης.
Στο μοριακό προφίλ.
Στην ογκολογία του σήμερα και του αύριο και οι εφαρμογές του.
Στη Γενετική Συμβουλευτική για τις οικογένειες των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Στην εκπαίδευση στη Μαστολογία, τα νεότερα δεδομένα από τα πρόσφατα Παγκόσμια Συνέδρια.
Στη συντήρηση του ωοθηκικού ιστού στις νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού .
Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων για άριστο αποτέλεσμα.
Στην μεταφραστική έρευνα.
Στην ακτινοθεραπεία καθώς και το κόστος ως παράγοντας ανισοτήτων στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε θεραπεία
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, εξήρε το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και ιδιαίτερα το έργο στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη». Υποσχέθηκε δε την πλήρη στήριξης σε κάθε μελλοντική προσπάθεια της Εταιρείας.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του , ζήτησε στενή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας προκειμένου να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες στην Πελοπόννησο.
Απούσα από το σημαντικό αυτό συνέδριο δεν θα μπορούσε να είναι η Εκκλησία . Έτσι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος με την παρουσία του όπως ανέφερε θέλησε να δώσει έμφαση ότι η Εκκλησία με την ποιμαντική διακονία στην υγεία μπορεί και αυτή να συμπαρασταθεί στην πάσχουσα γυναίκα.
Στην εναρκτήρια τελετή μίλησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας . Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ακτινολογικής Εταιρείας κ. Αλέξανδρος Κανακάς, υποσχέθηκε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την καταπληκτική απαγγελία ποιημάτων αφιερωμένων στη γυναίκα, από την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου και τη μεστή ομιλία του Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητή Νομικής κ. Απόστολου Γεωργιάδη, που ανέπτυξε το θέμα «Η υποχρέωση του γιατρού για ενημέρωση του ασθενούς».
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης, η τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κ. Νίκη Αγνάντη και Πρόεδροι διάφορων τοπικών Φορέων. Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και στους Καθηγητές Ιατρικής κ.κ Βασίλη Γεωργούλια και Κυριάκο Στριγγάρη.
Ο ελληνικής καταγωγής Ιατροδικαστής από την Ιταλία κ. Γεώργιος Ματθαιουδάκης, Μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου, πρότεινε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Εmılıa Romanıa της Ιταλίας με συνδετικό κρίκο την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.
Ο Καθηγητής Stefano Mınıanı Διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Orsolla της Bolonıa μετέφερε μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου για συνέχιση των επιστημονικών εκδηλώσεων με φορέα την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας μετά από αυτήν που εορτάστηκε το 1988 και συμμετείχαν όλοι οι Πρυτάνεις από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 900 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Πανεπιστημίου της Bolonıa.
Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τα Πιστοποιητικά Σπουδών στους Ιατρούς που παρακολούθησαν το Α’ έτος από τη λειτουργία της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας.
Το Συνέδριο έκλεισε με δυο συνεδρίες αφιερωμένες στο κοινό, αφού η Κυριακή 8 Μαΐου ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, με συντονιστές αντίστοιχα τους έγκριτους Δημοσιογράφους κ. Σεραφείμ Φυντανίδη και κ. Εύα Ντελιδάκη και συζητήθηκαν θέματα όπως «άν τα ΜΜΕ βοηθάνε ή αποπροσανατολίζουν, άν υπάρχουν διακρίσεις στον καρκίνο του μαστού, η σημασία των ΜΚΟ και αν η ψυχοθεραπεία χρειάζεται μόνο η πάσχουσα ή και οι οικείοι τους».