14.6.11

Πανελλαδικές – Κοντά στο σπίτι ….η πρώτη επιλογή !

Η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη µεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων (αποµένουν τα ειδικά µαθήµατα) έχει προκαλέσει τη συζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των φετινών υποψηφίων για την επιλογή των σπουδών.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στις επιλογές των υποψηφίων βαραίνει η οικονοµική κρίση και οι συνέπειές της. Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011 καταγράφεται ένα µεγάλο τµήµα υποψηφίων, φέτος µεγαλύτερο από άλλες φορές, που είναι έτοιµο να κάνει έναν «ρεαλιστικό» υπολογισµό και να στραφεί σε σχολές της περιοχής του ακόµα κι αν αυτές δεν είναι της πρώτης επιλογής του.
Ουσιαστικά 1 στους 2 υποψηφίους δηλώνει ότι το κριτήριο µε το οποίο θα επιλέξει σχολή στο Μηχανογραφικό ∆ελτίο θα είναι η έδρα της σχολής. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν µόνο τα οικονοµικά προβλήµατα των οικογενειών, αλλά και µια άλλη πλευρά της κρίσης η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές. Κι αν µια φορά κι έναν καιρό η εκπαίδευση, το πανεπιστήµιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν µια αδιάβροχη επένδυση, όπου η οικογένεια δανειζόνταν ή πουλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναµένοντας µια καλή «απόδοση», σήµερα η ολοένα και αυξανόµενη ανεργία των πτυχιούχων και ηµείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασµά της έχουν κλονίσει τα πάντα.
Όλα δείχνουν ότι φέτος η αλλαγή της συµπεριφοράς χιλιάδων υποψηφίων όσον αφορά τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού, µαζί µε την κατάργηση των µετεγγραφών θα αυξήσουν τιςπρώτες επιλογές τους σε τµήµατα που βρίσκονται στον τόπο µόνιµης κατοικίας τους. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις πολλών τµηµάτων, τόσο της Αττικής καιτης Θεσσαλονίκης όσο και των περιφερειακών.

Τα φιλολογικά τµήµατα, τα Τµήµατα Μαθηµατικών, Φυσικής και Χηµείας, αλλά και τµήµατα ιδι αίτερα των δύο µεγάλων αστικών κέντρων, που δεν είχαν µέχρι τώρα ιδιαίτερη ζήτηση (π.χ. τα Τµήµατα Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ.λπ.) θα δουν πιθανόν τις βάσεις τους τσιµπηµένες ως αποτέλεσµα της στροφής πολλών υποψηφίων να µη φύγουν µακριά από τον τόπο µόνιµης κατοικίας τους.
Παρ όλα αυτά έντονος θα είναι ο ανταγωνισµός των φετινών υποψηφίων για µια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές. Ιατρικές, ΜηχανικώνΗ/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Νοµικές και Παιδαγωγικά, µαζί µε τις Στρατιωτικές και τις Αστυνοµικές θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους, καθώς σ’ αυτές εξακολουθεί και στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθµων υποψηφίων. Ιδιαίτερη µάχη θα δοθεί για τις θέσεις εισακτέων των παραπάνω τµηµάτων που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναµένεται να πολιορκηθούν από περίπου 9.000 υψηλόβαθµους υποψηφίους.