10.6.11

Ρυθμίσεις στις οφειλές ανακοίνωσε ο ΟΓΑ !

EΞAIPETIKA επείγουσα εγκύκλιο εξέδωσε χθες η διοίκηση του ΟΓΑ για την έναρξη της ρύθμισης χρεών με ευνοϊκούς όρους (άρθρο 48 του Ν. 3943/2011). Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής, χορηγείται βιβλιάριο υγείας και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας έως έξι μηνών. Σύμφωνα με τη ρύθμιση:
– Οι δόσεις καθορίζονται στις 20, το ανώτερο, και είναι τριμηνιαίες.
– Το ύψος κάθε τριμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 150 ευρώ.
– Ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που οφείλονται καθυστερούμενες εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω.
– Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και της πρώτης δόσης.
– Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων θα καθορίζονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
– Οι οφειλέτες που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει πριν από τη συνταξιοδότησή τους να έχουν καταβάλει όλες τις οφειλόμενες εισφορές. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει η συνταξιοδότησή τους, θα γίνονται τόσες δόσεις όσα τα τρίμηνα που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση.
– Αν ο οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης, μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση μετά από ένα έτος από την ένταξή του σε αυτή. Ως έναρξη του έτους λογίζεται ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ρύθμιση και πριν από την παρέλευση του έτους. Στις περιπτώσεις αυτές, για την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό τριών δόσεων (την πρώτη και τις δύο τελευταίες).
– Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κατόπιν αίτησής τους και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με προγενέστερες διατάξεις, όσον αφορά στο μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.