2.6.11

"Σχολικά Μαγειρέματα": Θα παρουσιαστούν στην Κορώνη

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για την ελληνική γαστρονομία !!
Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο: «Σχολικά Μαγειρέματα: Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα», στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας και με θέμα την ελληνική μεσογειακή διατροφή, βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Παιδείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φ. Γεννηματά, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι “ η μεσογειακή διατροφή εντάχθηκε, στις 16 Νοεμβρίου του 2010, στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός που πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά, όλοι, μικροί και μεγάλοι. Δυστυχώς, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο διατροφής, ενώ την ίδια στιγμή το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας εμφανίζεται έντονο, καθώς τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο υπέρβαρα παιδιά σε σχέση με τα συνομήλικα τους στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα παιδιά καλούνται να συγκεντρώσουν παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, που να συνοδεύονται από στοιχεία σχετιζόμενα με τον τόπο και τη λαϊκή παράδοση, και να δημιουργήσουν ζωγραφιά, αφίσα και βίντεο, με θέμα την ελληνική διατροφή.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και οι συμμετοχές υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο micro-site «ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης www.i-create.gr , με βάση ειδικές τεχνικές προδιαγραφές που βρίσκονται αναρτημένες στο site.
Ο διαγωνισμός θα παρουσιαστεί ως δράση ευαισθητοποίησης για τη διατροφή, στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στη διακρατική (από πλευράς Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μαρόκου) συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή, που γίνεται στην Κορώνη από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2011.
Το υλικό που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα επιλεγεί από επιτροπή ειδικών σε θέματα γεύσης, διατροφής και πολιτισμού και θα αποτελέσει τον κορμό δράσεων, ώστε να μεταφερθεί στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ένα καθαρό μήνυμα για το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα και τη σχέση του με την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικογένεια, την τέχνη, τη βιωματική εκπαίδευση, τη θρησκεία, τα ήθη και τα τοπικά έθιμα.