1.7.11

"Σβήνει" από το νέο χάρτη του ΕΣΥ το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας - Μπαίνουν 13 "λουκέτα"

Τι αναφέρει το Σχέδιο Αναδιάταξης που κατάρτισε το Υπουργείο Υγείας
Ποια νοσοκομεία κλείνουν ανά ΔΥΠΕ:
- 1η ΔΥΠΕ Αθήνας: Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»
- 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων: Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»
- 3η ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης: Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών
- 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας: Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, Κύμης
- 6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου: Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας
- 7η ΔΥΠΕ Κρήτης: Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης

Δεκατρία νοσοκομεία λιγότερα, μεταξύ αυτών και εκείνο της Κυπαρισσίας , θα περιλαμβάνει ο νέος χάρτης του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ που κατήρτισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - και το οποίο αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του. Η πρώτη φάση της αναδιάταξης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αθρόες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.
Από τον Ιανουάριο του 2012 δρομολογείται η ενοποίηση των τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών και λοιπών υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και η αξιολόγηση του προσωπικού. Σε αυτή, τη δεύτερη, φάση της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ τοποθετείται χρονικά και η ένταξη στο ΕΣΥ του «Ντυνάν», του Αιγινητείου, του Αρεταίειου και του Ευγενίδειου –τεσσάρων μονάδων υγείας που θα ενισχύσουν σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ τέθηκε σε δημόσια δεκαπενθήμερη διαβούλευση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στις 20 Ιουλίου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα μετουσιώνει σε πράξη όλες τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων για τις συνενώσεις κλινικών και οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, σε έναν μήνα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν το νέο σύστημα διοίκησης του ΕΣΥ. Τα 133 δημόσια νοσοκομεία θα διοικούνται από 83 διοικητές. Σε καθένα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία που θα διασυνδέονται με τα βασικά τοποθετείται ένας αναπληρωτής διοικητής. Συνολικά, θα υπάρχουν 144 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στο ΕΣΥ έναντι των 175 που αριθμεί το σύστημα σήμερα.

Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές των νοσοκομείων συνενώνονται 330 και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία περίπου 40, με στόχο οι 1.670 κλινικές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Σε όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν οι βασικές κλινικές (παθολογικό, καρδιολογικό, γενικό χειρουργικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό και μαιευτικό).
Σε όσα νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχουν διπλές κλινικές, αυτές θα συνενωθούν σε μία στο κάθε νοσοκομείο, ενώ στις πιο ειδικές κλινικές οι συνενώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο νοσοκομείων του ίδιου νομού. Τη διεύθυνση της ενιαίας κλινικής θα αναλάβει αρχικά ο αρχαιότερος συντονιστής Διευθυντής ή ο συντονιστής Διευθυντής της διατηρούμενης κλινικής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κρίση από το σχετικό συμβούλιο.
Συνενώσεις θα γίνουν και στους 500 εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς των νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα όπως ανοσολογικό, κυτταρολογικό κ. ά. σε 50-60 κύρια νοσοκομεία της χώρας.
Το πρόγραμμα των 330 συνενώσεων που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν από τα νοσοκομεία τους αλλά μόνο εντός των ορίων του νομού 600 κλινικοί γιατροί από τους 21.000 που υπηρετούν στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας οι μετακινήσεις των γιατρών γίνονται εντός των ορίων της 1ης ΔΥΠΕ και του κάθε νομού.
Σε ό,τι αφορά την 1η ΔΥΠΕ προτείνεται να μετακινηθούν συνολικά από τα 25 νοσοκομεία 213 γιατροί, με τους περισσότερους γιατρούς να «φεύγουν» από τον Ερυθρό Σταυρό, το «Γεννηματάς», το «Αλεξάνδρα», το «Ανδρέας Συγγρός», το Ιπποκράτειο. Στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων μετακινούνται 76 γιατροί με τους 53 εξ αυτών να προέρχονται από το «Αττικόν». Άλλοι 77 γιατροί μετακινούνται εντός των ορίων της 3ης ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης και 43 από την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης.
Επίσης, 53 γιατροί στην 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, οι περισσότεροι από τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Λάρισας καθώς και το Πανεπιστημιακό Λάρισας. Εκατό γιατροί μετακινούνται στην 6η ΔΥΠΕ με τους μισούς από τα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και «Άγιος Ανδρέας». Τέλος, άλλοι 56 γιατροί «φεύγουν» από τα νοσοκομεία της Κρήτης (7η ΔΥΠΕ).
Τουλάχιστον 13 νοσοκομεία του ΕΣΥ «σβήνονται» από τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης 13 νοσοκομειακές μονάδες, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην περιφέρεια, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε μονάδες υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή σε μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας.
Έτσι, τα Γενικά Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου στην Εύβοια μετατρέπονται σε Μονάδες Βραχείας ή ημερήσιας νοσηλείας υπό την ομπρέλα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως Μονάδες Χρονίων Παθήσεων, όπως αναπνευστικές, καρδιολογικές, μεταβολικές κα παθήσεις. Ομοίως, το ιστορικό νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική.
Η αλλαγή «ρόλου» για τα 13 νοσοκομεία δρομολογείται από το ερχόμενο έτος, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή (κατάργηση, χαρακτηρισμός κα) προϋποθέτει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων –στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας αυτό τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2011.