1.7.11

«Πέρασε» με 154+1 ψήφους και ο εφαρμοστικός νόμος !!

ME ευρύτατη συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμμαχία στα κεφάλαια των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και στο σκέλος της περιστολής των δημόσιων δαπανών υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για τα επείγοντα μέτρα του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15.
Το γεγονός χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας πως πηγαίνει την Κυριακή στο Eurogroup με τη θέση της χώρας ενισχυμένη με τη θετική ψήφο στο μεσοπρόθεσμο καθώς και στον εφαρμοστικό νόμο, με ευρύτατη πλειοψηφία σε μεγάλο αριθμό άρθρων, υποδεχόμενος –όπως είπε– «αυτή την έστω μερική σύμπραξη και συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Συνδυάζοντας, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή με τη διάθεση συναίνεσης για τον διορισμό της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, έκανε λόγο για «ένα πολύτιμο απόθεμα», το οποίο εφοδιάζει την κυβέρνηση με πολύ ισχυρά διαπραγματευτικά επιχειρήματα.
Υπέρ του εφαρμοστικού νόμου ψήφισαν επί της αρχής 155 βουλευτές (οι 154 του ΠΑΣΟΚ και η Eλσα Παπαδημητρίου), καταψήφισαν 136, ενώ πέντε δήλωσαν «παρών». Η Ν.Δ. αν και καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ψήφισε 22 από τα 49 άρθρα, καθώς έδωσε αρνητική ψήφο στα φορολογικά μέτρα. Από το ΠΑΣΟΚ, η Χρύσα Αράπογλου καταψήφισε τα άρθρα που αφορούν τη σύσταση του ταμείου και την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Από τη Ν.Δ., οι Π. Καμένος και Σπ. Γαληνός είπαν «όχι» σε όλα, όπως και το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε χθες πως το κόμμα του «δεν δέχεται εκβιασμούς», διευκρινίζοντας ότι δεν θα δώσει θετική ψήφο στο «Μνημόνιο 2» ακόμη και με 180 ή 250 ή 300 ψήφους, αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης και ότι αν γίνουν αλλαγές θα το ψηφίσει και ως απλό νόμο, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε νέα πρόσκληση συναίνεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση σε τρία επίπεδα: για την από κοινού διαπραγμάτευση του νέου πακέτου στήριξης, για τη σύνθεση του δ.σ. του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τον άμεσο διάλογο για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Επιπλέον, απέδωσε τη στάση του κ. Σαμαρά στην προσπάθειά του να κεφαλαιοποιήσει δημοσκοπικά κέρδη, κάνοντας λόγο για «μία πολύ ατυχή στιγμή». Τη στάση του κ. Σαμαρά αποδοκίμασαν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Για «ατόπημα» επειδή –όπως ισχυρίζεται– χρησιμοποίησε «συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς» κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης.
Συνοπτικά, ο υπουργός Οικονομικών παρομοίασε τον εφαρμοστικό νόμο ως το «ισχυρό προγεφύρωμα» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής για πέντε λόγους: Πρώτον, αίρεται το τραπεζικό απόρρητο απολύτως και για το Υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, θεμελιώνεται η πλήρης συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Οικονομική Αστυνομία. Τρίτον, αυξάνονται σημαντικά, λογικά, δίκαια τα τεκμήρια διαβίωσης. Τέταρτον, εισάγεται το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και επιτηδεύματος, με εξαίρεση τους νέους που τελούν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και εικονικά εμφανίζονται τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Και πέμπτον, επιταχύνεται η συζήτηση της χώρας μας με την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα μια λύση αντίστοιχη μ'Α αυτή που ετοιμάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τις τραπεζικές καταθέσεις.