ENTYΠΩΣIAKH αύξηση της τάξης του 32% σημείωσαν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2010, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οι επενδύσεις το 2010 έφθασαν στο επίπεδο των 211 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, από 160 δισ. το 2009, με την Κίνα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και σε αυτό το πεδίο, καθώς οι δικές της επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 28% και έφθασαν στα 48,9 δισ. δολάρια.
«Ο συνδυασμός κρατικής στήριξης –είτε μέσω απευθείας επενδύσεων είτε μέσω δημιουργίας κατάλληλων νομοθετικών πλαισίων–και υψηλού ιδιωτικού ενδιαφέροντος βοήθησε ώστε να υπάρξει σαφής ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», τόνισε ο Ακίμ Στέινερ, επικεφαλής του UNEP.
Βάσει των επιμέρους στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, εκ των 211 δισ. δολαρίων τα 72 δισ. επενδύθηκαν στις αναδυόμενες αγορές. Πέραν της Κίνας, υψηλό ήταν το επίπεδο των επενδύσεων σε Νότια και Κεντρική Αμερική, με ετήσια άνοδο 39% και διαμόρφωση στα 13,1 δισ. δολάρια, ενώ σε Μ. Ανατολή και Αφρική υπήρξε διπλασιασμός τους και τελικώς άγγιξαν το επίπεδο των 5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Στέινερ, σημαντική ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέραν της διάθεσης αρκετών κυβερνήσεων να απεξαρτηθούν από τους ακριβούς υδρογονάνθρακες, στο πλαίσιο και της εφαρμογής πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, έχουν προσφέρει και οι σύνοδοι του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές».
Η αιολική ενέργεια αποτέλεσε την «εναλλακτική» λύση που συγκέντρωσε τις περισσότερες επενδύσεις, αξίας 94,7 δισ. δολαρίων και με ετήσια αύξηση 30%. Αρκετά κοντά βρέθηκε και η ηλιακή ενέργεια με επενδύσεις 86 δισ. δολ. (αύξηση 52%). Στον αντίποδα αρνητική ήταν η πορεία των επενδύσεων σε βιοκαύσιμα, καθώς υποχώρησαν στα 5,5 δισ. δολάρια, από σχεδόν 20 δισ. το 2009.