23.7.11

Δ. Κουσελάς: Ιστορικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη!!

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη στήριξη της χώρας μας στο θέμα του χρέους και τη γενικότερη αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, αποτέλεσμα πρωτόγνωρων σε δυσκολία και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους ευρωπαίους ηγέτες, είναι ιστορικής σημασίας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής πλευράς καθώς και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, έπιασαν τόπο. Βελτίωσαν σημαντικά και σε κρίσιμα σημεία το αρχικό σχέδιο Απόφασης, που από τους λοιπούς εταίρους θεωρείτο σχεδόν «δεδομένο».
Η Απόφαση αυτή δείχνει, πρώτα απ’ όλα, ότι η Ευρώπη μπορεί, όταν θέλει, να λειτουργήσει συλλογικά και πολιτικά, για να αντιμετωπίσει όχι μόνο το πρόβλημα της χώρας μας, που δεν είναι ούτε μοναδικό ούτε μεμονωμένο, αλλά και συνολικότερα την κρίση χρέους που απειλεί το ευρώ και την Ευρώπη. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγκαία θέσπιση του Ευρωομολόγου, αλλά και για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους, αν το βήμα αυτό η Ευρώπη είχε θελήσει να το κάνει νωρίτερα.Κάλλιο αργά παρά ποτέ...
Με τις αποφάσεις της αυτές , η Ευρώπη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές, ένα μήνυμα αποφασιστικής δέσμευσης των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και ένα μήνυμα ελεγχόμενης συλλογικής αντίδρασης στις πιέσεις των αγορών και στη γενικότερη κρίση χρέους στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις αυτές είναι, ταυτόχρονα, μια ακόμα αναγνώριση των σκληρών θυσιών του Ελληνικού λαού και των τιτάνιων προσπαθειών της χώρας μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάταξη της οικονομίας. Αν αυτές οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι θυσίες δεν είχαν υπάρξει, ελάχιστες θα ήταν οι δυνατότητες ευνοϊκής διαπραγμάτευσης και λήψης αυτής της απόφασης. Μιας απόφασης που δίνει σημαντική ανάσα στη χώρα για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση χρέους, την οποία τροφοδότησαν οι πελατειακές πολιτικές, δημοσιονομικές αλχημείες και αβελτηρίες του παρελθόντος.
Με την απόφαση αυτή, αφενός επιτυγχάνεται μείωση και καλύτερες προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους της χώρας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να βιώσει η Ελλάδα και ο λαός μας τις καταστροφικές συνέπειες μιας πραγματικής χρεοκοπίας, αφετέρου παρεμποδίζεται η μετακύλιση της κρίσης σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, συνεπώς προασπίζεται το ευρώ. Με το νέο πακέτο των 159 δις ευρώ, από τα οποία 109 δις. ευρώ συνεισφέρουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ και 49,6 δις. ευρώ ο ιδιωτικός τομέας, τουλάχιστον μέχρι το 2014, με το χαμηλό επιτόκιο 3,5% (όταν η Γαλλία δανείζεται με 2,9%) και περίοδο αποπληρωμής από 15 έως 30 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 χρόνια στα νέα δάνεια,
• καλύπτονται με ευνοϊκούς όρους οι ανάγκες δανεισμού της χώρας μέχρι και το 2020
• ελαφρύνεται σημαντικά η εξυπηρέτηση του χρέους, δίνοντας σημαντική ανάσα στην οικονομία
• θωρακίζονται οι Ελληνικές τράπεζες και εξασφαλίζονται πλήρως οι καταθέσεις του Ελληνικού λαού
• διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
• μειώνεται σημαντικά το βάρος για τους πολίτες
• παρέχεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας,
• επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια.
Κομβικό στοιχείο της Απόφασης, που μένει να εξειδικευτεί, είναι η αναδιάταξη κοινοτικών κονδυλίων, για την κατάλληλη τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα με ένα είδος «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ», κάτι που αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την αναγκαία ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.
Τέλος, στην περίπτωση που χρειαστεί ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση 35 δισ. ευρώ, θωρακίζοντάς τις απέναντι σε τυχόν αρνητικές αξιολογήσεις (τύπου selective default) των οίκων αξιολόγησης για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτές να μην έχουν επίπτωση στις συναλλαγές και στην πραγματική οικονομία. ‘Ετσι, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης αντιδράσουν, η Ευρωζώνη εγγυάται ότι θα αμυνθεί, στηρίζοντας κατάλληλα την Ελλάδα, έτσι ώστε οι όποιες τυχόν επιθέσεις των οίκων αξιολόγησης, που αντιτίθενται ακόμα και στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, να μην έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. »