«Κατάκτηση» της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι !!
Σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ της γειτονικής Τουρκία, τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, πωλούνται μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία «Kalamata». Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για κυκλοφορία τουρκικών ελιών με ονομασία «Kalamata» σε εστιατόρια της περιοχής Αδραμυτίου με αναφορές ότι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες. Τα παραπάνω δημοσιεύθηκαν σε έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Πολιτικής & Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλος Γεωργούδης υποστηρίζει ότι: «η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που κατά κόρο χρησιμοποιεί την ονομασία «ελιά Καλαμάτας» στις διεθνείς αγορές, με στόχο να προωθήσει τα προϊόντα της, που βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με τις δικές μας ελιές Καλαμών. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την καταπάτηση της κατοχυρωμένης ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτας». Δεν πρόκειται για ελιές που είναι παραπλήσιες με τις δικές μας. Έχουμε δει ακόμη και πράσινες ελιές να τις ονομάζουν έτσι. Χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όνομα μόνο και μόνο γιατί «πουλάει».
Χρειάζεται να παρθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα για να σταματήσει αυτή η καταστρατήγηση του ονόματος στη γειτονική χώρα. Τα μέτρα μπορεί να τα πάρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που γνωρίζει το πρόβλημα με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της ΕΑΣ Μεσσηνίας που διακινεί το προϊόν.
Η Τουρκία έχει παραγωγή επιτραπέζιων ελιών που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει από πλευράς ποσότητας συνεχή άνοδο. Βέβαια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ποιότητα των δικών μας επιτραπέζιων ελιών. Για αυτό οι Τούρκοι βλέπουν τις αγορές που πουλάνε οι ελληνικές ποικιλίες και πάνε εκεί για να πουλήσουν σε φτηνότερες τιμές τις δικές τους για να μας ανταγωνιστούν».
Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα (ποσοστό 80% πάει στο εξωτερικό). Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργούδης, οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών τη φετινή χρονιά πήγαν πολύ καλά όσον αφορά τις τιμές και τις εξαγωγές. Οι πράσινες κονσερβοελιές έχουν πάει αρκετά καλά επίσης και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρχουν πολύ μικρά αποθέματα. Αντιθέτως η μαύρη κονσερβοελιά, αν και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, εξαγωγικά δεν έχει πάει πολύ καλά κυρίως λόγω ποιοτικών προβλημάτων. Οι ελιές Χαλκιδικής είχαν μια μεγάλη παραγωγή από πλευράς ποσότητας και σίγουρα αναμένεται να υπάρχουν αποθέματα. Η παραγωγή της τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά αναμένεται σύντομα να υπάρξει μια ισορροπία στην προσφορά και ζήτηση. agrotypos.gr