4.7.11

SPIEGEL - Η πελατειακή οικονομία και η καταστροφή της Ελλάδας !!

ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΕΕΙ ….ΑΛΗΘΕΙΕΣ !!
Στην πελατειακή οικονομία που δημιούργησαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη αποδίδει το Der Spiegel την καταστροφή της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνεται, πρέπει να συμμαζέψει όσα έκανε ο πατέρας του.
Με τίτλο "Φεουδαρχικοί δημοκράτες" και υπότιτλο "Με την απόφαση της Αθήνας για το πρόγραμμα λιτότητας τα κράτη της Ευρωζώνης κέρδισαν χρόνο. Αλλά έτσι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους: Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα", άρθρο στο περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στις πρακτικές που ώθησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Ξεκινώντας με την περιγραφή των ουρών που σχηματίζονται στα συσσίτια της Εκκλησίας, όπου ο κόσμος κάθε ηλικίας καθημερινά αυξάνεται, παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση των ανέργων, αναφέρεται στους ανέργους που διαμαρτύρονται στους δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα "αν δεν έχεις μέσον, δεν σε παίρνει κανείς σε δουλειά. Και τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν".
Σύμφωνα με το "Βήμα", στο άρθρο γίνεται αναφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, που άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου στους FT και στην "Καθημερινή" περί "αυτοκτονίας" αν δεν ψηφιζόταν το πρόγραμμα και "ορίων" της αντοχής του λαού, που πληρώνει "το κόστος των λαθών του παρελθόντος".
Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι η αναμενόμενη προσωρινή αποκλιμάκωση της κρίσης απλά δίνει λίγο χρόνο στους Ευρωπαίους ηγέτες, που όμως "δεν θα μπορέσουν να σώσουν την Ελλάδα. Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία.
Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε. Οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας".
Τα κόμματα δούλευαν πάντοτε περισσότερο για ρουσφέτια, παρά για την πολιτική, όπως σημειώνεται. Όποιος μπορούσε να χαρίζει δημόσιο χρήμα, εξαγόραζε φίλους και ψηφοφόρους, που χρωστούσαν κάτι στο κόμμα - και συγχρόνως χρωστούσε στην οικογένεια, που τους εξουσίαζε.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι έτσι, δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας. Οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, τα ονόματα των υψηλά ισταμένων παραμένουν πάντα τα ίδια: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και ενδιαμέσως ο Μητσοτάκης.
"Σε καμιά ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο" παρατηρεί ο αρθρογράφος.
Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συμμαζέψει όσα έκανε ο πατέρας του, που όταν κυβερνούσε ο κόσμος έβγαινε στη σύνταξη και δεν ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει πολύ.
Τέλος, με επικριτικό τρόπο, το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα και κυρίως στο "ναυάγιο" της συναίνεσης. news247.gr