13.8.11

Πρώτη επίσκεψη από Eλληνα υπ. Εξωτερικών στην Iμβρο !

ΙΣΤΟΡΙΚΗ επίσκεψη, την πρώτη Eλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί, πραγματοποίησε χθες στην Iμβρο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο κ. Λαμπρινίδης βρέθηκε στο νησί με την ιστορική ελληνική κοινότητα, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Iμβριοι προς τιμήν του οικουμενικού πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου τον Eλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο οικουμενικός πατριάρχης και ο μητροπολίτης Iμβρου και Τενέδου Κύριλλος. Ευχόμενος στον πατριάρχη «εις πολλά έτη» ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Με τη σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες, αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του ιερού χρέους που έχετε επωμιστεί». Απευθυνόμενος στους Ιμβρίους, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα. Eχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας, ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών, είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Eνωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας».
Σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Iμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, το 2008. Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβαστεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα θεραπείας, όσον αφορά τα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού. Δυνάμει της έκθεσης Gross, η Τουρκία εκλήθη να «παγώσει» για ορισμένο διάστημα την εφαρμογή του κτηματολογίου στη νήσο, προκειμένου τα μέλη της εκεί ελληνικής μειονότητας να τεκμηριώσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους.