17.9.11

Χιλιάδες μυστηριώδη σχέδια στις ερήμους της Μ. Ανατολής !

Οι γραμμές της Νάζκα στο νότιο Περού, διεθνώς διάσημες από την εποχή ιδίως (1968) που έγραψε ο Έριχ φον Ντένικεν γι' αυτές και τις συνέδεσε με τους εξωγήινους, καθώς είναι ορατές μόνο από το διάστημα, απέκτησαν... παρέα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες παρόμοια "γεωγλυφικά" (κατ' αναλογία των σχετικών "αγρογλυφικών" στα χωράφια της Βρετανίας) στις ερήμους της Συρίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία επίσης δεν γίνονται αντιληπτά από το έδαφος παρά μόνο από ψηλά, για αυτό άλλωστε έγιναν ευρύτερα γνωστά μόλις τώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η ανακάλυψή τους έγινε για πρώτη φορά το 1927 από τον πιλότο της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) Πέρσι Μέτλαντ και είχε υπάρξει τότε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Antiquity" (Αρχαιότητα). Όμως η συστηματική εναέρια μελέτη τους ξεκίνησε πρόσφατα από τον καθηγητή κλασσικής και αρχαίας ιστορίας του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Ντέιβιντ Κένεντι, σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail" και το "Live Science", και πρόκειται να παρουσιαστεί στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Studies".
Οι δορυφορικές και λοιπές εναέριες φωτογραφήσεις, με τη βοήθεια και του Google Earth, αποκαλύπτουν μυστηριώδεις πέτρινους "τροχούς", πιο πολλούς, πιο παλιούς και απλωμένους σε μεγαλύτερη έκταση και από αυτές ακόμη τις πολυπληθείς γραμμές στο Περού, οι οποίες -στα μάτια του Ντένικεν- μοιάζουν με διαδρόμους προσγείωσης ή με μηνύματα προς άγνωστους αποδέκτες. Οι γεωγλυφικές δομές στην Μέση Ανατολή χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, αν και μπορεί να είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερες, ενώ οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί προβληματίζονται ακόμα για την αιτία κατασκευής τους.
Τα γεωγλυφικά, που έχουν διαστάσεις από 25 έως 70 μέτρα, έχουν διάφορα σχήματα, συνήθως τροχών, αλλά επίσης ορθογωνίων και άλλων πιο τυχαίων γραμμών. Μερικά είναι συγκεντρωμένα δίπλα-δίπλα και μερικά είναι γεωγραφικά απομονωμένα.
Οι γραμμές δεν φαίνεται να σχετίζονται με τους αστερισμούς ή άλλα αστρονομικά φαινόμενα, ενώ εκτιμάται ότι θα ήσαν πολύ πιο καθαρές όταν πρωτοκτίστηκαν. "Οι άνθρωποι πιθανότατα περπατούσαν πάνω τους, τις προσπερνούσαν, επί αιώνες και χιλιετίες, χωρίς να έχουν ιδέα για το σχήμα τους", δήλωσε ο Κένεντι. Μια τοπική νομαδική φυλή Βεδουίνων, που περιπλανιέται στην Μέση Ανατολή, ονομάζει αυτά τα πέτρινα σχέδια "τα έργα των παλαιών".
Κάποιοι αρχαιολόγοι στο παρελθόν είχαν υποθέσει ότι μπορεί να είναι τα απομεινάρια σπιτιών και νεκροταφείων, αλλά, κατά τον Κένεντι, καμία από αυτές τις εξηγήσεις δεν φαίνεται πλέον σωστή.tromaktiko