19.9.11

Καλά νέα για την σκλήρυνση κατά πλάκας !

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εκ των οποίων οι 500.000 ζουν στην Ευρώπη. Η νευροεκφυλιστική αυτή πάθηση εμφανίζεται σε ηλικία από 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν την ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζει γεωγραφικές διακυμάνσεις, με μεγαλύτερη επίπτωση να παρατηρείται στις εύκρατες ζώνες και μικρότερη στα θερμά κλίματα. Στην Ευρώπη, η συχνότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυξάνεται σταθερά από το νότο προς το βορά.
Αυτά τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι καθηγητές νευρολογίας Νίκος Γρηγοριάδης και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, με αφορμή την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της πρώτης από το στόμα χορηγούμενης θεραπείας, που σύμφωνα με μελέτες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωση της αναπηρίας, προστατεύοντας τους ασθενείς από την εξέλιξη της νόσου.
Όπως ανέφεραν οι καθηγητές, σχεδόν το 50% των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας καταφεύγουν στη χρήση αναπηρικής καρέκλας μέσα σε 20 έτη από την εκδήλωση της νόσου, ενώ το 85% των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ταλαιπωρούνται από κόπωση, ανεξαρτήτως της αναπηρίας ή της κλινικής πορείας τους, γεγονός που διαταράσσει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητά τους.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να προσβάλει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, της όρασης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Κατά την πορεία εξέλιξης της νόσου, ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προσωρινά, ενώ άλλα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι συχνά κακή, χαμηλότερη σε μέσο όρο από τα άτομα με άλλες χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης και η επιληψία.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, το νέο φάρμακο που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, το "Gilenya" παρουσιάζει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών.