25.9.11

Δικαιώνεται ο Σημίτης –Δύο προφητικές ομιλίες του !

Tο 2008 μίλησε για τις "δυσκολίες δανεισμού του κράτους" και ότι θα του υποδειχθεί ως λύση η προσφυγή στο ΔΝΤ και το 2011 πρότεινε μια "καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση"
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
Δύσκολα θα δανειστεί η χώρα από τις αγορές 50 δισ.
Την αρνητική πορεία, που με ευθύνη της ΝΔ είχε πάρει η εθνική οικονομία, ανέπτυξε ο Κώστας Σημίτης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου 2008.
Μίλησε με την εμπειρία, που του έχει δώσει η συνεχής πρωθυπουργία των 8 ετών και 2 μηνών. Δεν άφησε υπονοούμενα. Ο λόγος του υπήρξε εξαιρετικά σαφής: "Στην περίπτωση ?είπε? που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους, θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ".
Επεσήμανε ακόμη ότι: "Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν.
Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
"Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία". Προειδοποίησε με σαφήνεια ότι: "Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε, θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δισ., αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δισ. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα".
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011
Η αναδιάρθρωση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο
Αναγκαία θεώρησε την αναδιάρθρωση του χρέους ο Κώστας Σημίτης με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" (δημοσιογράφος Παύλος Παπαδόπουλος), που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2011. Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους το ταχύτερο δυνατό σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Απέρριψε τις δοξασίες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, επισημαίνοντας με έμφαση πως "από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις".
Τόνισε την ανάγκη καλής προετοιμασίας για την αναδιάρθρωση. Σημείωσε: "Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη, όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγχει τις επιπτώσεις. Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας".
Μίλησε με μακροχρόνια πρακτική. Κατέστησε σαφές πως: "Η αναδιάρθρωση ξεκαθαρίζοντας το τοπίο μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις.
Τα επόμενα 15 - 20 χρόνια πρέπει να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη, και όχι ένα διάστημα μιζέριας, όπου θα ζούμε στο έλεος των κλυδωνισμών της παγκόσμιας οικονομίας".