31.10.11

Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι απελευθερώνονται ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (το propanethial Sulfoxide). Όταν αυτό το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, τα κάνει να δακρύζουν -ως φυσιολογική αντίδραση- ώστε να παράγουν ένα ήπιο οξύ. Η παραγωγή αυτού του οξέος πονάει. Οπότε στη συνέχεια, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στους δακρυγόνους αδένες να εκκρίνουν ακόμα περισσότερα υγρά για να ξεπλύνουν τα μάτια.
Πολλοί προτείνουν τις παρακάτω λύσεις για... λιγότερα δάκρυα!
Άφησε τα κρεμμύδια στο ψυγείο αρκετή ώρα πριν τα καθαρίσεις
Καθάρισέ τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό
Καθαρίζουμε πρώτα όλο το κρεμμύδι και στο τέλος τη ρίζα του