27.10.11

Και μετά το «κούρεμα» τι;

Η αγωνία για τον απλό πολίτη επικεντρώνεται τώρα στις καθημερινές του ανάγκες και πώς θα τα βγάλει πέρα, μετά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για τη χώρα μας από τις Βρυξέλλες.
Τι θα γίνει με τις καταθέσεις:
Σε Ελλάδα και Ευρώπη, όλοι διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι εξασφαλισμένες και δεν κινδυνεύουν. Επίσης, δεν θα επηρεαστούν ούτε το επίπεδο των αναλήψεων, ούτε τα επιτόκια.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις:
Οι διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες και ότι θα καταβληθούν κανονικά. Ακόμη και σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα από τις τράπεζες, υπάρχει η λύση των εντόκων γραμματίων.
Να διευκρινίσουμε πως όταν λέμε υπάρχει η λύση των εντόκων γραμματίων, εννοούμε να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια και όχι να πληρωθούν οι συνταξιούχοι με έντοκα γραμμάτια.
Να σημειώσουμε επίσης το εξής: Όταν οι διοικήσεις λένε πως οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά, εννοούν ως προς το ποσό που είναι σήμερα και δεσμεύονται ότι το κούρεμα του χρέους δεν θα επηρεάσει, τουλάχιστον για το ΙΚΑ, το ύψος συντάξεων έως το 2012. Και αυτό γιατί, αν το νέο πρόγραμμα με την επιτροπεία περιλαμβάνει τους επόμενους μήνες και νέα μέτρα για να σταθούν όρθια τα ταμεία, αυτό δεν μπορεί σήμερα να το εγγυηθεί κανείς.
Αυτό προβλέπεται άλλωστε στην αναθεώρηση του Ασφαλιστικού που έγινε επί Λοβέρδου πέρυσι, όπου εγγυάται για τη βασική σύνταξη των 300 ευρώ το Κράτος. Από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται εφόσον το κάθε Ταμείο μετά από αναλογιστική μελέτη προκύπτει ότι έχει δυνατότητα να την καταβάλλει.
Τι θα γίνει με τα δάνεια:
Δεν θα αλλάξει ούτε η δόση ούτε το επιτόκιο λόγω του κουρέματος του χρέους και των επιπτώσεων στις Τράπεζες. Εκείνο που μπορεί να αλλάξει σε συμφωνία με την τράπεζα και τον κάθε δανειολήπτη είναι να ρυθμίσουν τη διάρκεια αποπληρωμής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα: Αν πριν από την κρίση έπαιρνε κάποιος 2.000 ευρώ μισθό και είχε δάνειο στεγαστικό με δόση 800 ευρώ το μήνα, μετά τις περικοπές που του έχουν γίνει στα 1.000-1.200 ευρώ καταλαβαίνουμε ότι τα 800 ευρώ που είναι η σταθερή δόση δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί "μήνας μπεί - μήνας βγει".
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όσα βγάζουμε:
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που βγάζουμε. Οι τράπεζες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, θα κλείσουν ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες δανειοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέχρι να βρούν το βηματισμό τους.
Και όταν βρουν το ρυθμό τους οι τράπεζες και μπει το "νερό στο αυλάκι", σειρά θα πάρουν πρώτα οι επιχειρήσεις, μετά τα στεγαστικά και τελευταία τα καταναλωτικ
Στο σούπερ μάρκετ θα "κουρευτούμε" μόνοι μας:
Οι περικοπές είναι ήδη μεγάλες στο καλάθι της νοικοκυράς, λόγω μείωσης των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων. Ωστόσο, από την αβεβαιότητα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη περικοπή και οι αγορές μας θα περιοριστούν στα άκρως αναγκαία.
Αξίζει να σημειώσουμε δύο στοιχεία: Πρώτον η λιτότητα θα είναι διαρκείας, δηλαδή για μια δεκαετία σχεδόν. Δεύτερον στις επισκέψεις κάθε βδομάδα στο σούπερ μάρκετ θα αναγκαστούμε από μόνοι μας, να "κουρέψουμε" το λογαριασμό από 100 ευρώ για παράδειγμα σε 50 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει παράλληλα και μείωση των τιμών.