27.10.11

Θολό και αβέβαιο το μέλλον !!

Γράφει ο Γιώργος Παππούς
Ρωτάει ο κόσμος "τι χειρότερο μπορεί να έρθει από αυτό που βιώνουμε εδώ και ενάμισι χρόνο, τι παραπάνω θα υποστούμε από μια χρεοκοπία σε σχέση με αυτό το μαρτύριο της σταγόνας;". Για να απαντήσω χρειάστηκε πολλές φορές να ανατρέξω σε... οικονομικά εγχειρίδια, να επικαλεστώ ιστορικά προηγούμενα για τις επιπτώσεις σε χώρες που χρεοκόπησαν αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τελικά πόσο πειστικές είναι αυτές οι απαντήσεις.Η εμπειρία εγχώριων και ξένων οικονομολόγων δείχνει ότι οι χώρες που χρεοκόπησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέστησαν κατ' αρχήν ένα σοκ μακροχρόνιας ύφεσης, με αύξηση της ανεργίας και των ποσοστών φτώχειας, χωρίς να υπάρχουν σαφή δείγματα πραγματικής ανάκαμψης ακόμα και μετά από χρόνια, με πιο τρανό ίσως παράδειγμα αυτό της Αργεντινής που μόλις εσχάτως άρχισε να στέκεται στα πόδια της. Όλα αυτά- όπως τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι- είναι πολύ πιθανόν να τα βιώσουμε στο πολλαπλάσιο στην Ελλάδα του διαλυμένου Κράτους, της ανύπαρκτης παραγωγικής βάσης, όπου δεν κατασκευάζουμε ούτε... καρφίτσες, όπου εισάγουμε μέχρι και... λεμόνια.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή τη στιγμή οι άνεργοι ξεπερνούν ήδη τις 800.000 και δεν αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου να φτάσουν στο 1.000.000, μισθωτοί και συνταξιούχοι ήδη βιώνουν ανά εξάμηνο ή μάλλον ανά τρίμηνο επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να έχει γίνει καπνός το 40% των αυξήσεων που δόθηκαν τη προηγούμενη 10ετία, ο φορολογικός "πέλεκυς" πέφτει επί δικαίων και αδίκων με έκτακτες εισφορές ακόμα και σε όσους παίρνουν 850 ευρώ το μήνα, τα "κόκκινα" δάνεια πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς πολυβόλου αγγίζοντας το 14% αφού όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στον απίστευτο όγκο υποχρεώσεων, ενώ και οι δείκτες φτώχειας που βρίσκονταν σταθεροί στο ούτως ή άλλως υψηλό 20% στη περίοδο των παχιών αγελάδων εκτιμάται ότι θα πάρουν τον ανήφορο όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς περιδιαβαίνοντας το κέντρο της Αθήνας των εκατοντάδων πλέον άστεγων.
Το χειρότερο είναι, όμως, ότι ακόμα και αυτές οι αιματηρές θυσίες δεν αποκλείεται να αποδειχθούν μάταιες, με δεδομένο ότι η χώρα μπορεί τελικά να λυγίσει υπό το βάρος του απίστευτου Χρέους και να χρεοκοπήσει, όπως άλλωστε εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Κι αυτό παρά τις νέες θυσίες, παρά τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύσουν το δεύτερο "πακέτο" στήριξης. Κι εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα για τη Κυβέρνηση, πρόβλημα όχι μόνο επικοινωνιακό αλλά ουσίας, αφού πρέπει να πείσει όχι μόνο τους πολίτες για τη προοπτική που υποτίθεται ότι δίνει το νέο "πακέτο", αλλά κυρίως τον εαυτό της και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και το ερώτημα είναι, μπορεί;;;;