17.11.11

Αρχαία οδοντογλυφίδα στο Μουσείο Καλαμάτας.

  Το ξέρετε ότι στο Μουσείο Καλαμάτας υπάρχει μία αρχαία οδοντογλυφίδα που βρέθηκε σε περιοχή της Μεσσηνίας; Και όμως. Πριν λίγες μέρες στο tro-ma-ktiko.blogspot.com φιλοξενήθηκε άρθρο αναγνώστη με τίτλο «Πότε ανακαλύφθηκε η οδοντόβουρτσα», με την παραπάνω φωτογραφία.
Έγραφε:
«Το πρώτο εργαλείο φροντίδας των δοντιών έχει ηλικία 5.500 χιλιάδων χρόνων. Οι πρώτοι που μερίμνησαν για την υγιεινή των δοντιών τους...ήταν οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι, που χρησιμοποιούσαν υγρή σκλήθρα για να τα τρίβουν, το 3500 π.Χ.
»Γύρω στο 1600 π.Χ. οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ένα ξυλαράκι από αρωματικό δέντρο, το οποίο μασούσαν. Αυτό καθάριζε τα δόντια, φρεσκάροντας παράλληλα την αναπνοή. Στα μέσα του 16ου αιώνα οι Κινέζοι έκαναν ένα βήμα παραπέρα, στερεώνοντας τις σκληρές τρίχες από το σβέρκο των γουρουνιών σε μια λαβή από κόκαλο ή μπαμπού. Η ανακάλυψη αυτή διαδόθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη. Έτσι έχουμε αναφορές του 1560 από τη Γαλλία για χοντροφτιαγμένες οδοντόβουρτσες με καμπυλωτή κεφαλή.
»Οι Ευρωπαίοι ωστόσο επέλεγαν αντί για γουρουνότριχες, τις μαλακότερες αλογότριχες ή φτερά. Κατά το 18ο αιώνα το φινίρισμα τελειοποιήθηκε. Οι εύποροι συνήθιζαν πλέον να έχουν οδοντόβουρτσες με λαβές από χρυσό ή ελεφαντόδοντο, ενώ ο Άγγλος William Addis ήταν ο πρώτος που άρχισε γύρω στο 1780 να παράγει μαζικά οδοντόβουρτσες. Η λαβή τους ήταν οστέινη και στην άκρη βρισκόταν το βουρτσάκι με τις κολλημένες γουρουνότριχες ή αλογότριχες, που πρόβαλαν μέσα από τρυπίτσες. Η οδοντόβουρτσα του Ναπολέοντα, το 1795, ήταν από χρυσό, ενώ οι πρώτες πλαστικές οδοντόβουρτσες έκαναν, για πρώτη φορά, την εμφάνισή τους στην αγορά το 1938»
Λίγες ώρες αργότερα, άλλος αναγνώστης απαντούσε στο ίδιο ιστολόγιο:
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας υπάρχει μία αρχαία... οδοντογλυφίδα. Έχει παρόμοιο σχήμα με αυτό της φωτογραφίας που δημοσιεύεται στο παραπάνω post και οι...σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν (από το σχήμα και το μέγεθος) πως μόνο για οδοντογλυφίδα μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί. Ανακαλύφθηκε σε περιοχή λίγο έξω από την σημερινή Καλαμάτα. Σίγουρα κάποιοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, που βρίσκεται στην πλατεία 23ης Μαρτίου -πίσω από το εκκλησάκι απ' όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821- θα έχουν να μας πουν περισσότερα. Εγώ το είδα πρόσφατα σε επίσκεψή μου στα τέλη Οκτωβρίου χάρις σε μία νεαρά υπάλληλο (αν κατάλαβα καλά), που μας ξενάγησε. Με την ευκαιρία: Στο Μουσείο αυτό της Καλαμάτας υπάρχουν ευρήματα απ΄όλο το νομό Μεσσηνίας. Και είναι πράγματι πολλά και ενδιαφέροντα, που με λίγη έξυπνη διαφήμιση θα έσπρωχνε τον κόσμο προς τις μεγάλες αίθουσες του Μουσείου.