3.11.11

Ισοροπία τρόμου στο ΠΑΣΟΚ. Κινήσεις βουλευτών !!

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση μετά τις δραματικές εξελίξεις στις Κάννες που μπλοκάρουν την εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς εκτιμάται ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε σχέση με την ψηφοφορία της Παρασκευής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι πληροφορίες της κυβέρνησης συνέκλιναν στο ότι θα εξασφάλιζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.
Ωστόσο οι αποφάσεις των Καννών και οι δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί περί διενέργειας δημοψηφίσματος που θα προτάσσει ως δίλημμα την παραμονή μας ή όχι στην ευρωζώνη δημιούργησαν νέα δεδομένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αργά χθες τη νύχτα βουλευτές της συμπολίτευσης από όλες τις τάσεις και τα ρεύματα δήλωναν έκπληκτοι και απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια τι θα πράξουν στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Ωστόσο ορισμένοι από αυτούς, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την προοπτική δημοψηφίσματος, έλεγαν ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις...
Ο βουλευτής Β' Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα και τόνισε: «Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει τώρα ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα παραιτηθεί και θα οριστεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Αμέσως μετά να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας και όταν αυτή οριστικοποιηθεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ». Στο ίδιο πνεύμα ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης είπε στα «ΝΕΑ»: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορούμε να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Οσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες καθιστούν επιτακτική τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η αποψινή βραδιά ήταν ταπεινωτική. Δεν υπάρχει καμία έννοια να συζητούμε πια για δημοψηφίσματα. Πρέπει να δούμε τις επόμενες κινήσεις...».
Επίσης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή που με επιστολή της υπονοούσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε χθες στα «ΝΕΑ» ότι «για μένα το δημοψήφισμα είναι κόκκινη γραμμή. Δεν περνάει...».
Πιο ήπιος αλλά εμφανώς προβληματισμένος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης τόνιζε: «Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία από όλους μας προκειμένου οι όποιες επιλογές μας να διασφαλίζουν και την ενότητα της παράταξης αλλά και την προοπτική της χώρας μας στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση».
Η ανησυχία που έχει κυριεύσει το κυβερνητικό επιτελείο σχετίζεται πλέον με τη στάση των αντιδρώντων βουλευτών το επόμενο διάστημα, στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση υπερβεί τον κάβο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν χθες το βράδυ σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ενεργοποίηση των διαδικασιών του δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι σαφή μηνύματα κατά του δημοψηφίσματος έχουν στείλει ήδη στην κυβέρνηση η Βάσω Παπανδρέου, αλλά και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Κώστας Καρτάλης, Μίμης Ανδρουλάκης και Δημήτρης Βαρβαρίγος. Επίσης η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε στον Σκάι ότι θα πιέσει όσο μπορεί για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή την Παρασκευή ανέφερε πως «όλα συζητούνται.».
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Εν τω μεταξύ, με φόντο την πρόταση Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν οτιδήποτε είναι πασοκικό, κυβερνητικό, να στοχοποιηθεί, να στιγματιστεί. Τους λέμε εκ προοιμίου να μη διανοούνται ότι μπορεί να λεηλατηθεί ο χώρος του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Από την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πως «βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας και θέτει εκβιαστικά διλήμματα στον λαό».
ΤΑ ΝΕΑ