19.11.11

Νάντια σε Βενιζέλο: «Να στηρίξουμε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ.»

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σχετικά με την ανάγκη νέας μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική, με στόχο να δοθεί περαιτέρω «ανάσα» στους δανειολήπτες.

Η αναφορά αυτή έρχεται να αναδείξει την επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν χρέη σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα ελαφρύνονταν με τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ. Ενδεικτικά, πλέον το επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται στο 1,25%, από 1,5%, μείωση που π.χ. σημαίνει μέση ελάφρυνση 20 ευρώ τον μήνα για 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, είτε το τρέχον έτος είτε εντός του 2012, κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχει θέσει η Ε.Κ.Τ., δηλαδή 2%.

Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά, μια νέα μείωση των επιτοκίων θα ικανοποιήσει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τους δανειολήπτες σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι οποίοι ζητούν αποκλιμάκωση των επιτοκίων ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη και παράλληλα θα άρει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες των τραπεζών. Χαρακτηριστικά, η κίνηση αυτή θα διευκολύνει και τις τράπεζες που δανείζονται από την Ε.Κ.Τ. χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ομόλογα, καθώς το κόστος δανεισμού για αυτές μειώνεται ανάλογα. Από την άλλη, άμεσα κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν δάνεια - κυρίως στεγαστικά - με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται σε αυτό της Ε.Κ.Τ.

Η κ. Γιαννακοπούλου ζητά με την αναφορά της, μια νέα μείωση στα επιτόκια της Ε.Κ.Τ. που θα διευκολύνει τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η βουλευτής Μεσσηνίας ζητά την περαιτέρω μείωση των νέων επιτοκίων που ήδη ισχύουν από τις 9 Νοεμβρίου 2011, καθώς είναι σαφές ότι η μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης συνδέεται με την αποφυγή της εμβάθυνσης της κρίσης χρέους και την υφεσιακή επίδραση που αυτή έχει στη νομισματική ένωση, την οποία και επιχειρεί να αναστρέψει.