2.12.11

Στο Πειθαρχικό ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων – 20 μέρες φυλάκιση σε 5 σπουδαστές

Τι λέει το πόρισμα για τα χουντοσταγονίδια. Παραδίδεται σήμερα το πρωί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου ο φάκελος με όλη την υπόθεση.
Στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με το ερώτημα της αποπομπής παραπέμπεται ο αρχηγός της Σχολής. Που φέρεται να πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου με χουντικούς ύμνους. Παράλληλα ο φάκελος παραδίδεται την Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.
Όπως γράφει το "Βήμα" αυτό είναι μέσα στο πόρισμα των δύο Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) που έγιναν παράλληλα και ανεξάρτητα τόσο από την διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).
Επιπλέον επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες που «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων:
«Ο αρχηγός της Σχολής διώκεται πειθαρχικά, του αφαιρέθηκε η διοίκηση και παραπέμπονται πειθαρχικά το σύνολο των ευελπίδων, όσων δηλαδή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, πλην των πρωτοετών. Παράλληλα διετάχθη από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων», αναφέρει το πόρισμα.
Σύμφωνα με τις ανακρίσεις που έγιναν, ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την «μπούρδα». Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου (δύο ημέρες δηλαδή πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου) ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου (την παραμονή της επετείου) είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Τελικά ο έκτος σπουδαστής του είπαν να μην συμμετάσχει διότι είχε κυπριακή καταγωγή.
Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε παράλληλα το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος απάντησε: «δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που
είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».