12.12.11

ΤΡΟΙΚΑ -ΑΠΟΦΑΣΙΣΩΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΩΜΕΝ -25.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!

Η τρόικα που φθάνει σήμερα στην Αθήνα, έστειλε τελεσίγραφο για 25.000 απολύσεις , μετά το φιάσκο της εφεδρείας και το πενιχρότατο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά του Δημοσίου.
Η τρόικα προτίθεται να απαιτήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως από καταργούμενους φορείς και οργανικές θέσεις του Δημοσίου.
Ο στόχος που είχε τεθεί στο κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου για την εργασιακή εφεδρεία ήταν ο αριθμός των 30.000 υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 15.000 θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και οι 15.000,μ που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό , θα έμπαιναν στην εφεδρεία.
Στην πράξη όμως οι αριθμοί που επιτεύχθηκαν απέχουν πολύ από τον στόχο, καθώς από τους 8.023 υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου, μόνοι 634 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 συνταξιοδοτούνται. Την απόκλιση αυτή μεταξύ στόχων και πραγματικών αριθμών επικαλείται τώρα η τρόικα για να ζητήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Κυβερνητικές πηγές πάντως ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 η αναλογία μεταξύ όσων συνταξιοδοτούνται και όσων πραγματικά μπαίνουν σε εφεδρεία θα έχει βελτιωθεί. Η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα να εντάξει στο καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και τους εκπαιδευτικούς, από τα τέλη της σχολικής χρονιάς.
Περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό και κατάργηση της αύξησης του 1,6% που προβλέπει από τον ερχόμενο Ιούλιο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναμένεται να ζητήσουν οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το «μαχαίρι» της τρόικας αναμένεται να ...κόψει και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις.
Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται να ζητήσουν κατ' αρχάς περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και στα επιδόματα αδείας.
Θα ζητήσουν επίσης την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.
Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.
Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.
Θα ζητήσουν ακόμη την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως
σε μείωση προσωπικού.
Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον Πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευση τους στο σύνολο των αποδοχών.
Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση καθώς
και σε ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.Star.gr