11.12.11

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - Εργασία ....Τριών ημερών !

ΘΑ ΔΟΥΛΕΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ...ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ ΑΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!
Η επιδείνωση της ύφεσης αλλάζει δραματικά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση είναι ζοφερή, όχι τόσο για τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, που πλήττονται και αυτοί από την έλλειψη ακόμη και προσωρινής απασχόλησης, αλλά κυρίως για τις παραγωγικές ηλικίες 30 έως 54 ετών. Μία κατηγορία στην οποία εντάσσονται τουλάχιστον 6 από τους 10 ανέργους.
Ήδη 1 στις 3 συμβάσεις που μετατράπηκαν από....
πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία παρέχει απασχόληση μόνο για 3 ημέρες, ενώ το 61% των νέων συμβάσεων μερικής εργασίας αφορά 4ωρα. Μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2011, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 23%.
Με ή χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, η μείωση των μισθών στις μετατροπές των συμβάσεων εργασίας έφτασε στο 38,7%. Ο μέσος μισθός σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται κάτω και από το μέσο επίδομα ανεργίας των 500 ευρώ και παγιώνεται γύρω από τα 450 ευρώ.
«Όσο θα γίνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας, όσο θα υπάρχουν τα τρίωρα και τα τετράωρα και ότι αυτό συνεπάγεται, θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η ανεργία. Όλα αυτά όμως δεν λύνονται με διαπιστώσεις, πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κάντρου Καστοριάς, κ Γιώργος Μαλλέας.
Στο μεταξύ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κάνουν θραύση στον ιδιωτικό τομέα, καθιερώνοντας μισθούς από 375 έως και 500 ευρώ και εργασία μιας ημέρας και τρίωρα, με αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες ακόμη και από το ελάχιστο επίπεδο των 751 ευρώ τον μήνα (μικτά) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
«Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι (προς το παρόν) εργαζόμενοι βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις να μεταβάλλονται προς το χειρότερο, ενώ οι νεοπροσληφθέντες έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο ελαστικές μορφές εργασίας, οι οποίες ολοένα κερδίζουν έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Μαλέας. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία 9μήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έπεσαν στις 316.732 φέτος από τις 430.589 που ήταν κατά το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 26% περίπου. Αντιθέτως, αυξημένο είναι το μερίδιο της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (174.819 και 49.030 προσλήψεις αντίστοιχα).
Nα κατακτήσουμε βήμα- βήμα το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή
Ακόμη περισσότεροι από 23.823 εργαζόμενοι είδαν τη σύμβασή τους να αλλάζει από πλήρους σε μερική απασχόληση (αύξηση 126%). Οι μετατροπές σε εκ περιτροπής εργασίας με την συμφωνία του εργαζομένου τετραπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 14.077. Οι μετατροπές με το «έτσι θέλω» του εργοδότη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου δηλαδή, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, φτάνοντας το 9μηνο του 2011 τις 4.588 από τις 497 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Σήμερα ζούμε μετ΄ επιτάσεως το πρόβλημα των οικονομικών δεικτών, όμως το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων, η ανεργία, η ανέχεια, η φτώχεια, οι αποκλεισμοί και το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας , δείχνουν ότι οι μονόδρομοι των οικονομικών δεικτών εις βάρος των μη προνομιούχων δεν παράγουν κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Όμως εκείνο που επιβάλλεται από όλους μας, άλλα και από την ίδια τη ζωή, είναι μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση και η ενότητα που χτίζεται πάνω στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στους κοινούς στόχους. Τότε μόνο μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους προς την πρόοδο και να κατακτήσουμε βήμα προς βήμα το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή.