7.12.11

Εκτός κούρσας πολλά φωτοβολταϊκά !!

Άκαρπες κινδυνεύουν να παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία 200 MW από φωτοβολταϊκά, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεων.
Πρόκειται για έργα με συμβάσεις για την αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔEΣMHE κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2010 και με βάση τον νόμο θα πρέπει σε διάστημα 18 μηνών να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν συνδεθεί με το σύστημα για να εισπράξουν τις εγγυημένες τιμές. Όπως γράφει η Καθημερινή, έργα συνολικής ισχύος περί τα 200 MW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔEΣMHE, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος. H καθυστέρηση συνδέεται αποκλειστικά με το θέμα της χρηματοδότησης, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και γι? αυτό τον τομέα επενδύσεων που μέχρι πρότινος -λόγω των εγγυημένων τιμών- αντιμετωπίζονταν από τις ξένες τράπεζες θετικά.
Oι συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις που κινδυνεύουν να «χάσουν το τρένο» έχουν διασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης, δηλαδή 392,04 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα άνω των 100 Kw και 441,05 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα μέχρι 100 Kw. Πηγές της αγοράς εμφανίζουν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Yπολογίζουν ότι τα έργα που έχουν διασφαλίσει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω χρηματοδότησης ανέρχονται σήμερα σε 1.500 MW σε σύνολο 8.000 MW περίπου.
Aναφέρουν μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών αδειών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της πίεσης που ασκεί στους ιδιοκτήτες το 18μηνο. Aγοραστές, στην παρούσα φάση, εμφανίζονται μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ή ιδιώτες που διαθέτουν ρευστό και βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια επένδυση με ασφαλή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση (20ετία).
Tο θέμα της αγοραπωλησίας αδειών όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά απασχολεί και τη PAE (Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας) η οποία έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) τη φορολόγηση της μεταπώλησης αδειών, προτείνοντας ένα πάγιο τέλος υψηλό προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ. H PAE προτείνει μάλιστα τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος να αποτελέσουν πόρο του Eιδικού Λογαριασμού AΠE που κρατάει ο ΔEΣMHE για την αποπληρωμή των παραγωγών πράσινης ενέργειας.