7.12.11

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες ανέργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες

Πακέτο έξι μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με αιχμή του δόρατος την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες περιλαμβάνει:
- Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο τουλάχιστον.
- Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.
- Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε "ότι κανένας πραγματικά ανάπηρος και πολύ περισσότερο, κανένας βαριά ανάπηρος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματα του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις ημέρες αυτές".
- Με την ενίσχυση και διεύρυνση όλων των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.
- Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα γνωστά μπλοκάκια που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε μετά από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι "τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα.
"Υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων οπότε παρά το γεγονός ότι τα ποσά της σύνταξης μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 10% δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση των δαπανών για συντάξεις. για την περίοδο 2010-2014. Πρόκειται για την πρώτη μεταπολεμική γενιά που γεννήθηκε την πενταετία 1950-1954 και αριθμεί 126.000 άτομα περισσότερα από εκείνα της αμέσως προηγούμενης πενταετίας που συνταξιοδοτήθηκε την προηγούμενη πενταετία, πριν το 2010".
"Εάν προσθέσουμε" συνέχισε ο υπουργός, "στην πενταετία αυτή και όσους συνταξιοδοτούνται λόγω ανεργίας ή διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 200.000 την πενταετία 2010 - 2014. Αυτό σημαίνει αύξηση δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 1,3 δις το 2011 και καταλήγει στα 3,25 δις το 2014".
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε, ότι εκτός από τα άμεσα μέτρα θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και για το σκοπό αυτό υπάρχει επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να εξετάσουμε την εφαρμογή μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο Εργασίας προωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, τα εξής μέτρα:
- Την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα.
- Τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό από 15 έως και 40% και
- Τη μείωση κατά 20% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το οποίο εμφανίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ.
Ειδικά για το εφάπαξ, όπου οι εκκρεμείς αιτήσεις να αγγίζουν τις 50.000 προβλέπεται, η καταβολή του σε δόσεις με προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους δικαιούχους. Το ύψος της προκαταβολής, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 20% του συνολικού ποσού.
Αναφερόμενος τέλος, στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι εμπόδισαν μια πραγματική έκρηξη της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. "Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης η ύφεση για κάθε ποσοστιαία μονάδα, οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτό το δεδομένο και με την ύφεση να φθάνει στη χώρα μας , μέχρι το τέλος του 2011 στο 12,2%, αθροιστικά θα μπορούσε η ανεργία να έχει φθάσει στο 23-24%, αντί για 17% που αναμένεται να καταλήξει, σε ετήσια βάση το 2011", τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι "αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 36 προγράμματα στα οποία θα προστεθούν άλλα 27 με κύρια αυτά της Κοινωφελούς Εργασίας για 57.000 ωφελούμενους, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για 30.000 και το νέο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με το σύστημα voucher που ξεκινάει αυτό το μήνα με 20.000, σε πρώτη φάση ανέργους. Το σύνολο των νέων προγραμμάτων για τους επόμενους 4 μήνες είναι για 290.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 1,3 δις. ευρώ".