20.1.12

ΗΜΕΡΕΣ 89 - Την παραπομπή του Παπανδρέου ζητούν Πεπόνης - Μουζακίτης !!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.
Οι δύο εισαγγελείς στέλνουν στη Βουλή τη δικογραφία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, διαπιστώνοντας ότι από σειρά μαρτυρικών καταθέσεων προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και των τότε υπουργών Οικονομικών (Γ.Παπακωνσταντίνου), σχετικά με πιθανή τεχνητή διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009.
Η δικογραφία χρεώθηκε στον αντιεισαγγελέα του ΑΠ Ν. Παντελή ο οποίος θα την μελετήσει.
Η αναφορά του εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη αναφέρει επι λέξη:
"Από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3126/2003 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος."
Στη συνέχεια αναφέρονται τα ονόματα των 18 μαρτύρων που εξετάστηκαν και οι διατάξεις του νόμου που υπαγορεύουν την αποστολή της στη Βουλή και συνεχίζει...
"Σε πλείστες των οποίων (καταθέσεων) ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και για ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών οικονομικών."
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ζήτημα είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο το περασμένο φθινόπωρο, ύστερα από καταγγελίες τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για εσκεμμένο «φούσκωμα» του ελλείμματος, οι οποίοι και αποπέμφθηκαν με την επίσημη δικαιολογία της «κακής συνεργασίας» με τον πρόεδρο της Αρχής.
Το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά είχε καταγγείλει ότι οι αποφάσεις υπαγορεύονταν από τη Eurostat και έρχονταν στην Αρχή μόνο για επικύρωση, εν γνώσει της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
«Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφτασε το 15,4%»είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κ. Γεωργαντά.
Το ζήτημα είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.