22.1.12

Βουλευτές σε απόγνωση για το μέλλον τους !!

«Μεταξύ µας, όποιος νοµίζει ότι ενδιαφέρεται ο κόσµος για αυτά που κάνουµε εδώ µέσα, πιστεύοντας µάλιστα ορισµένοι από εµάς ότι έτσι θα επιβιώσουν πολιτικά, τότε είναι βαθιά νυχτωµένος» έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής κληθείς να σχολιάσει τη (διφορούµενη) στάση της Ν∆ – υπερψήφισε επί της αρχής, απειλώντας όµως παράλληλα να καταψηφίσει σειρά άρθρων – κατά τη συζήτηση του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Οικονοµικών.
Σε δραµατικότερη θέση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ατενίζουν µε έκδηλη απαισιοδοξία το µέλλον τους εν όψει εκλογών, έχοντας µάλιστα λάβει ήδη οι περισσότεροι τα «κακά µαντάτα» των δηµοσκοπήσεων που διενήργησαν στις εκλογικές τους περιφέρειες, έχοντας παράλληλα ανοιχτά όλα τα εσωκοµµατικά µέτωπα.
Η γενικευµένη απαξίωση του πολιτικού συστήµατος και το δυσµενές οικονοµικό κλίµα που έχει διαµορφωθεί στο ασφυκτικό πλαίσιο του µνηµονίου καιτου µεσοπρόθεσµου προγράµµατος, καθώς και η αποστροφή κατά των πολιτικών, προσδιορίζουν το κλίµα στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών οµάδων του ΠαΣοΚ και της Ν∆, όπου οι προσωπικές «στρατηγικές» πολιτικής επιβίωσης περιπλέκονται µε τους επιτελικούς σχεδιασµούς των κοµµάτων.
Η τακτική του «ζεστού - κρύου»
Η τακτική των ηχηρών αποστάσεων και του «κλεφτοπολέµου» που ακολουθεί στη Βουλή η Ν∆, δοκιµάζοντας την κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήµου, ήγειρε ερωτήµατα για τη στάση του κόµµατος ως προς την έµπρακτη υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της ηγεσίας του για πλήρη στήριξη του κυβερνητικού σχήµατος συνεργασίας, προκαλώντας την παρέµβαση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλου: «Ή µετέχετε ή δεν µετέχετε. Θα αναλάβετε την ευθύνη της πολιτικής σας συµµετοχής στη διαχείριση του εθνικού προβλήµατος. Αυτό το παιχνίδι του µέσα - έξω, της αντιπολιτευόµενης συµπολίτευσης και της συµπολιτευόµενης αντιπολίτευσης, δεν θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας µάλιστα τη δραµατική έκκληση: «∆εν σας καλώ αλλά σας παρακαλώ στο όνοµα της πατρίδας να σηκώσουµε µαζί µε σοβαρότητα και συναίνεση αυτό το βάρος».
Την ίδια στιγµή οι βουλευτές της Ν∆ «πετροβολούσαν» το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του κρίσιµου πολυνοµοσχεδίου, µε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόµµατος κκ. Εµµ. Κεφαλογιάννη και Κ. Μαρκόπουλο να κάνουν λόγο για «εικόνα διάλυσης», αξιώνοντας «να τελειώνουµε για να πάµε µια ώρα αρχύτερα σε εκλογές», διαµηνύοντας ότι «δεν δόθηκε καµία λευκή εξουσιοδότηση», ενώ διά στόµατος του εισηγητή της κ. Κ. Χατζηδάκη δήλωνε ότι αποτελεί «υπέρτατο καθήκον αυτή τη στιγµή να σταθεί όρθια η πατρίδα και να µπορέσουµε να προχωρήσουµε στην ανόρθωσή της» και εξ αυτού του λόγου στηρίζει επί της αρχής το νοµοσχέδιο.
Η τακτική του «ζεστού - κρύου» κορυφώθηκε µε την καταψήφιση από τη Ν∆ (και τον ΛΑΟΣ) του νοµοσχεδίου του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για τον κώδικα περί ναρκωτικών, ενώ οι διαφωνίες της (και) για τις ρυθµίσεις περί αποσυµφόρησης των φυλακών παραµένουν, πα-ρά τις προσπάθειες που έγιναν µε παραίνεση του Μεγάρου Μαξίµου για να βρεθεί «χρυσή τοµή». Πάντως θεωρείται από κάποιους ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν∆ δεν εκδηλώνονται µόνο στο πλαίσιο µιας τακτικής «αντιπολιτευτικής συµπολίτευσης» αλλά και σε µια κατεύθυνση πίεσης προς την ηγεσία για πιο «σκληρή στάση» – εν όψει και εκλογών.
ΚΟ ΠαΣοΚ: «στρατός ατάκτων»
Απελευθερωµένοι από το βάρος της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν κρύβουν την ανακούφισή τους που το κόµµα τους βρίσκεται υπό την κυβερνητική σκέπη του κ. Λ. Παπαδήµου. Παράλληλα ωστόσο βιώ-νουν τα αδιέξοδα και τις συνέπειες της µνηµονιακής πολιτικής και, όπως παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, «πολλοί από εµάς δεν θα είναι στην επόµενη Βουλή».
Την ίδια στιγµή οι βουλευτές του πλειοψηφούντος κόµµατος δεν κρύβουν ότι το ασαφές εσωκοµµατικό σκηνικό εν όψει αλλαγής ηγεσίας και η εικόνα «διαδοχολαγνείας» που εκπέµπεται δυσχεραίνουν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίµα για τους ίδιους. Ετσι πολλοί «πράσινοι» βουλευτές επιδίδονται σε προσωπικές κινήσεις στο κοινοβουλευτικό πεδίο επιχειρώντας να διασώσουν το πολιτικό τους προφίλ και κυρίως να µεταδώσουν στην εκλογική τους βάση ένα «µήνυµα συνέπειας».
Στην κατεύθυνση αυτή δεν λείπουν εκείνοι που καταθέτουν ενστάσεις και προτάσεις επί των ρυθµίσεων που εισηγείται η κυβέρνηση, µε χαρακτηριστική την εικόνα που παρουσιάστηκε κατά τη συζήτηση του πολυνοµοσχεδίου, όπου, π.χ., η κυρία Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει στην ονοµαστική ψηφοφορία που θα γίνει την προσεχή Τρίτη τη διάταξη που αφορά το Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ∆ηµοσίου, ο κ. Χρ. Μαγκούφηςδεν θα στηρίξει τη ρύθµιση για τις δικηγορικές εταιρείες, κάτι που αναµένεται να πράξουν και άλλοι συνάδελφοί τους οι οποίοι δεν έχουν εκδηλω-θεί επισήµως, αν και στο καφενείο της Βουλής δεν διστάζουν να δηλώνουν ότι «το σκέφτονται σοβαρά. Το ΒΗΜΑ (Λάμπρος Σταυρόπουλος)