Ένας στους πέντε Έλληνες κάτω από το όριο φτώχειας !!
Αποστωμοτικά απέναντι στα επιχειρήματα της Τρόικα για... υψηλούς μισθούς, είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας είναι ανάλογος με αυτόν της Βουλγαρίας των πολύ χαμηλότερων μεροκάματων, ενώ πραγματικό σοκ προκαλούν τα επιμέρους στοιχεία που δείχνουν ότι οι 6 στους 10 Έλληνες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας στερούνται βασικών υλικών αγαθών!Την ώρα, λοιπόν, που η Τρόικα επιμένει στη δραστική μείωση ή ακόμα και στη κατάργηση 13ου- 14ου μισθού, καθώς και στο ψαλίδισμα των κατώτερων μισθών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν χαμηλότερους μισθούς, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν την άλλη όψη του νομίσματος. Ειδικότερα, αν και όντως οι κατώτεροι μισθοί στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότεροι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- δεν θα πρέπει ωστόσο να λησμονεί κανείς αφενός ότι αυτή η διαφορά προϋπήρχε αφετέρου ότι οι Ίβηρες μπήκαν στο Ευρώ δύο χρόνια μετά την Ελλάδα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη κλιμάκωση και των μισθών τους- τα ποσοστά φτώχειας στις τρεις χώρες είναι ίδια ή και χειρότερα για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 20,1% των Ελλήνων όταν στην Ισπανία το ποσοστό βρίσκεται στο 20,7% και στη Πορτογαλία στο 17,9%. Εκεί που αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα είναι στα επιμέρους στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό εκείνων που αποστερούνται βασικών υλικών αγαθών όντας στα όρια της φτώχειας. Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 59%, όταν στη Πορτογαλία είναι 47,2% και στην Ισπανία μόλις 28,9%. Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αν και εργαζόμενοι: Στη Πορτογαλία το ποσοστό είναι μόλις 9,7%, στην Ισπανία 12,7% και στην Ελλάδα 13,8%!!
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι τα στοιχεία που δείχνουν πόσο αυξήθηκε το πραγματικό ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα στις τρεις χώρες τη κρίσιμη 3ετία 2007- 2009, όταν δηλαδή ξεσπούσε η κρίση. Στη Πορτογαλία είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση με 5%, στην Ισπανία 4% και στην Ελλάδα μόλις 0,7%, δηλαδή χαμηλότερα κι από το μέσο όρο όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 1,9%.....iefimerida.gr