28.1.12

Απέναντι στον λιγνίτη η Μεσσηνία

Γράφει η Αντωνία Μπούζα
Η οικονομική ύφεση που επικρατεί στη Χώρα μας και έχει οδηγήσει στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας την Ελληνική περιφέρεια ,επ΄ουδενί πρέπει να είναι το όχημα που θα οδηγήσει σε οριστική περιβαλλοντική υποβάθμιση έναν τόπο.
Εξ ΄ αφορμής της επανάκαμψης του αιτήματος για την εξόρυξη λιγνίτη στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης του Δήμου Πύλου –Νέστορος και της διάστασης που έχει λάβει το θέμα, θεωρώ πως ουδείς μπορεί να σκεφτεί να κινηθεί αντίθετα με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Βέβαια η μέχρι σήμερα στάση των αυτοδιοικητικών παραγόντων …………
και της τοπικής κοινωνίας έχει δείξει σημάδια ανωριμότητας και επιδερμικής προσέγγισης του φλέγοντος θέματος «ανάπτυξη και ευκαιρίες»
Πάντοτε όλοι έβλεπαν με επιφύλαξη κάθε προσπάθεια επιχειρηματικότητας και επενδύσεων.
Είναι αυτονόητο πως πρέπει να κινηθούμε εκτός της κύριας κατεύθυνσης της τουριστικής ανάπτυξης και της γεωργίας και σε άλλες επενδύσεις.
Μπορούμε να στραφούμε σε πιο ήπιες ενεργειακές επενδύσεις που δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δίνουν την αναπτυξιακή ώθηση που επιζητούμε. Αναφέρομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της εκμετάλλευσης των φυσικών μας πλεονεκτημάτων που ίσως είναι η απάντηση στην πρόταση για εξόρυξη του λιγνίτη.
Βέβαια η μέχρι σήμερα στάση της στείρας άρνησης στα πάντα πρέπει ν΄αλλάξει , διότι ένας τόπος για να έχει την επιθυμητή ανάπτυξη , πρέπει να μη στοχεύει μόνο σε μία αναπτυξιακή δραστηριότητα, αλλά να έχει και άλλες εναλλακτικές. Άλλωστε είναι γνωστό πως η τουριστική κατεύθυνση είναι μεν η προτεραιότητα , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευπάθεια του τουρισμού και το πώς επηρεάζεται αυτός, από διάφορα τυχαία γεγονότα και συμβάντα.
Οι αυτοδιοικητικές αρχές με προεξάρχουσα την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση , πρέπει ξεκάθαρα, ύστερα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την κυρίαρχη θέση της δημοτικής αρχής να οριοθετήσουν τα πλαίσια που θα κινηθεί αναπτυξιακά ένας τόπος και όχι να κινούνται βλέποντας και …κάνοντας κάθε φορά , ανάλογα με τα αιτήματα που κατατίθενται.
Η ύφεση είναι υπαρκτή, η ανεργία τρομακτική, αλλά και η διαφαινόμενη υποβάθμιση της περιοχής της Κορώνης στην περίπτωση που προχωρήσει η εν λόγω επένδυση ορατή.
Η Κορώνη είναι ένας μοναδικής ομορφιάς και φυσικού κάλλους τόπος, με πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων κύριων και μη, με βυζαντινά μνημεία, κάστρα και πρωταγωνίστρια του Μεσογειακού διατροφικού προτύπου σύμφωνα με απόφαση της UNESCO.
Είναι λοιπόν φανερό, πως πρέπει να συνεχίσει στην υποστήριξη της κατεύθυνσης της τουριστικής ανάπτυξης και της απόρριψης της επένδυσης για την εξόρυξη λιγνίτη.