19.1.12

Δε θέλουν κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Την πρόθεσή τους να είναι σωστός, δίκαιος και ικανός ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για να «επιζήσει», κατέγραψαν και χθες στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της τρίτης τους συνάντησης, οι εργαστηριακοί γιατροί της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης, μικροβιολόγος - βιοπαθολόγος Κων. Μπεντεβής.
Ο κ. Μπεντεβής παρατήρησε: «Επειδή δεν υπάρχουν κανόνες και μηχανισμοί, αλλά μια άτακτη φιλοσοφία, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει σε λίγους μήνες να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μείνουν 9,5 εκατ. πολίτες χωρίς ασφάλεια κι εμείς να χάσουμε το ψωμί μας, χωρίς αυτό να είναι και το σημαντικό».
Όπως είπε, «τα έξοδα κάθε Ταμείου είναι περιορισμένα. Αν ταμπουρωθούμε πίσω από τη λειτουργία μας, είναι δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα καταναλώσουμε όλα τα ποσά που έχει ο ΕΟΠΥΥ στη διάθεσή του και από κάποια στιγμή και μετά θα επανέλθουμε στο σημερινό καθεστώς, όπου μας οφείλουν τα Ταμεία 16-20 μήνες δουλειάς. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μεταφέρει το πρόβλημα να είμαστε απλήρωτοι στον ασθενή. Οι ασθενείς μας έως τις 31 Δεκεμβρίου έρχονταν κανονικά στα ιατρεία μας κι εμείς κρατούσαμε τα παραπεμπτικά. Τώρα, που ξεκινά κάτι καινούργιο, δε θέλουμε επανάληψη της ίδιας κατάστασης, αφενός, για τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας και, αφετέρου, για τους πολίτες. Αν καταρρεύσει κι αυτό το σύστημα, οι πολίτες δε θα έχουν ασφάλιση».
Πρόσθεσε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν μείωση του έργου τους και κανόνες μέσα από τους οποίους ο πλουσιότερος θα πληρώσει περισσότερα και ο φτωχός λιγότερα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την ισοπεδωτική φιλοσοφία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Μια φιλοσοφία που είναι άδικη και δεν έχει ελπίδα για το αύριο. Θέλουμε να το αποφύγουμε στον κλάδο μας. Θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση. Μας προτείνεται μια ισοπεδωτική φιλοσοφία που αρνούμαστε κι αντιπροτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, κανόνες και μηχανισμούς που κόβουν το "μαύρο χρήμα" από το παιχνίδι κι οι έχοντες να δώσουν περισσότερα στο Ταμείο».
Τέλος, παρατήρησε ότι οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, δεν έχουν τακτοποιηθεί, σημειώνοντας: «Αυτό που προέχει στην περίοδο της κρίσης, είναι να μην ξεκινήσει ένα δημόσιο σύστημα λάθος, καθώς θα έχουμε άλλη μία χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία. Λέμε όχι σε αυτή τη χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία και θέλουμε κάτι σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δίκαιο».
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=34686