29.3.12

57 εκατ. ευρώ για έργα απελευθερώνονται από το ΥΠΕΚΑ !!

«Προχωράμε στην ένταξη έργων περίπου 57 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών, την αποκατάσταση του δασονομικού δυναμικού, δράσεις πρόληψης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υλοποίηση των δασικών μέτρων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ. «Στόχος μας είναι με τις δράσεις που υλοποιούνται να ληφθούν μέτρα που θα επιφέρουν συλλογικές ωφέλειες μακροπρόθεσμα και θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός πολύτιμου αγαθού, όπως είναι το δάσος», επισήμανε ο υπουργός.
Μετά την υπογραφή 69 αποφάσεων, υλοποιούνται τα δασικά μέτρα του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αντίστοιχων έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 57.038.000 ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα πρόκειται να απελευθερωθούν άλλα 60 εκατ., σύμφωνα με την ειδική γραμματεία δασών του ΥΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν επτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.777.618,35 ευρώ, στη Μακεδονία και τη Θράκη είκοσι ένα με 17.091.994,42, στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία δεκατέσσερα με προϋπολογισμό 13.456.184 ευρώ, στην Πελοποννήσο, τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο έξι με 8.169.567,68 ευρώ, στην Κρήτη ένα έργο με 703.500, ενώ στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν 20 έργα συνολικού ύψους 10.839.666,85 ευρώ.
Τα έργα πρόκειται να εκτελεστούν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ένταξη και άλλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την ειδική γραμματεία δασών του ΥΠΕΚΑ, τα έργα αφορούν σε μέτρα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού με την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αποκατάσταση των καμμένων δασικών εκτάσεων, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού, στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, στον περιορισμό της διάβρωσης και τη συγκράτηση του απορρέοντος νερού και γενικότερα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας.