7.3.12

Μήνυμα Ν.Γιαννακοπούλου για την ημέρα της γυναίκας !

ΔήλωσηΝάντιας για την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας !!
Η 8η Μαρτίου, ειδικά φέτος, δεν αποτελεί μόνο αφορμή εορτασμούτων κοινωνικών κατακτήσεων και των αγώνων των γυναικών στην κοινωνία αλλά καιυπενθύμιση ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, ηγυναίκα βάλλεται σοβαρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Συγκεκριμένα, οι ανισότητες που παραμένουν εις βάρος των γυναικών, η φτώχειαπου πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, η διαφορά στην αμοιβή συγκριτικά με τους άντρεςσυναδέλφους τους, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας και η ελλιπής προστασία τηςμητρότητας εντείνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Από τη μεριάτου κράτους, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει η γυναίκα στο παραγωγικόκομμάτι της κοινωνίας, είναι η ύπαρξη υποστηρικτικών δομών και κινήτρων, όπως ηβελτίωση των υποδομών υποδοχής και φύλαξης για τα παιδιά και η προστασία της μητρότητας,γενικότερα.
Συνακόλουθα,ο ιδιωτικός τομέας οφείλει με τη σειρά του να συνδράμει στη στήριξη της οικογένειας,ιδίως σε κεφαλαιώδεις τομείς όπως για παράδειγμα η βοήθεια στα ζευγάρια μεπαιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, δύναται να επιφέρει άμεσες θετικές επιπτώσεις στηγήρανση του πληθυσμού και στην υπογεννητικότητα που υπονομεύει τα ασφαλιστικάσυστήματα και μαστίζει τη χώρα μας, με ολέθριες συνέπειες για την ανάπτυξη καιτην κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον,είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ο αποκλεισμός των εργαζόμενων μητέρωνσυνεπάγεται την απώλεια πολύτιμου εργατικού δυναμικού από την επιχειρηματικήδραστηριότητα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία ερευνών εάν τα ποσοστά απασχόλησης,μερικής απασχόλησης και παραγωγικότητας των γυναικών ήταν παρεμφερή με τααντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην ΕυρωπαϊκήΈνωση θα αυξανόταν κατά 30%.
Επίσης,η γυναίκα συνεχίζει να λαμβάνει μειωμένη αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, καθώςτο χάσμα μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών είναι κατά μέσο όρο 18% στην Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος καλείται να διαμορφώσει ένα περιβάλλον εργασίας πιοφιλικό προς την οικογένεια και η κοινωνία ναπροωθήσει νέα κοινωνικά πρότυπα ουσιαστικής ισότητας που θα προσανατολίζονταιστις σύγχρονες συνθήκες.
Στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία, η Πολιτεία επιβάλλεται να ενισχύσεισημαντικά το ρόλο της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στον εργασιακό χώρο μεφιλόδοξους αλλά και πρακτικούς στόχους όπως η καταπολέμηση της μακροχρόνιαςανεργίας των γυναικών, η ενίσχυση της μητρότητας, η ισότητα των ευκαιριών στηνεργασία, οι κοινές αφετηρίες στην εργασιακή εξέλιξη και η προώθηση της κατ’οίκον ή από απόσταση εργασίας.